Pieter Edelman
12 July 2018

Nfc komt in Europa en de VS snel op als betaaltechnologie: negen op de tien betaalterminals die vorig jaar geïnstalleerd werden, ondersteunen de draadloostechnologie, zegt marktanalist Berg Insight. Daar moet wel de kanttekening bij geplaatst worden dat die functionaliteit lang niet altijd geactiveerd wordt, maar ook daar komt steeds meer verandering in, ziet de marktonderzoeker.

Wereldwijd gaat het minder hard, daar lag het aandeel van nieuwe betaalterminals met nfc vorig jaar rond de drie op de vijf. De vooruitzichten zijn echter goed, onder meer in China, Brazilië en Turkije wint de technologie snel aan populariteit. In totaal ondersteunde de helft van de geïnstalleerde betaalterminals wereldwijd vorig jaar nfc. Op basis van die cijfers voorspelt Berg een groei van bijna zestien procent per jaar.

Overigens is er ook een sterke verschuiving merkbaar richting zogenaamde mpos-systemen (mobile point of service), waarbij een normale smartphone of tablet gekoppeld aan een kaartlezer het betaalsysteem vormt. Hiervan ondersteunde vorig jaar iets meer dan de helft van de nieuwe systemen nfc, en Berg voorspelt een jaarlijkse groei van 29 procent voor mpos-systemen met de contactloze technologie, tegenover zestien procent voor traditionele betaalterminals.

NFC_pos
Foto: Robbert Webbe