Pieter Edelman
27 November 2017

Option zal worden samengevoegd met de Crescent-groep, zo luidt het laatste reddingsplan voor de gevallen onderneming. Crescent is een ondernemingsvehikel van Eric Van Zele, de ex-ceo van Barco die eerder dit jaar als bestuursvoorzitter aanschoof bij Option om het bedrijf te redden. Option zal daarbij verder gaan als min of meer nieuw, nagenoeg schuldenvrij bedrijf met nog te onthullen naam. Als ceo wordt Guy Coen aangesteld, die eerder bij Barco werkte als r&d-directeur.

Option_Cloudgate
Option probeerde de afgelopen jaren een gezond bedrijf op te bouwen rond zijn Cloudgate-iot-router, maar slaagde daar tot op heden niet in.

Option is al sinds 2009 bezig om zichzelf opnieuw uit te vinden als speler in de iot-markt, nadat het de slag om draadloosmodems verloor van zijn Chinese concurrentie. Het heeft diverse malen zijn koers verlegd en de aandeelhouders hebben keer op keer bijgestort, maar het mocht tot nog toe allemaal niet baten.

Door het nieuwe plan, waarbij Option Crescent formeel overneemt, ontstaat een bedrijf van 75 werknemers, waarvan 45 van Crescent komen. Daarbij komen Option en slimme-straatverlichtingsbedrijf Innolumnis na twee jaar weer bij elkaar: Option nam dit bedrijf begin 2016 over, maar moest het tien maanden later weer van de hand doen. De koper werd Van Zele, die het bedrijf onderbracht bij Crescent. De groep omvat daarnaast ict-bedrijf 2invision en contracting-bedrijf Aardingen Maro.

De plannen bestaan er verder uit dat de schuldenlast wordt omgezet in aandelen en dat er bovendien veel meer aandelen bijkomen; meer dan drie keer zo veel als er op dit moment in omloop zijn. Eind februari kunnen de aandeelhouders stemmen over het nieuwe plan.

ASML special