Nieke Roos
9 November 2017

Sinds vorige maand zet de Sint Maartenkliniek in Nijmegen wearables in om vijftig patiënten met loop- en balansproblemen te monitoren bij hun revalidatie. Sensoren van Fujitsu registreren hun bewegingspatronen en vitale functies 24/7, binnen en buiten het ziekenhuis. Aan de hand van de meetgegevens kunnen doktoren van het Nijmeegse Loop Expertise Centrum hun voortgang in de gaten houden. Doel van de zes maanden durende proef is om het herstel te versnellen, de klinische resultaten te verbeteren en de revalidatie comfortabeler te maken.

De patiënten krijgen draagbare sensoren om hun enkels of polsen, met daarin onder meer een accelerometer die hun bewegingen nauwkeurig in drie dimensies in kaart brengt. Op gezette tijden gaan de wearables in een dock om hun meetdata naar de cloud te sturen voor analyse. Daarnaast hangen er met de cloud verbonden sensoren onder het bed van de patiënten, die over een langere periode een gedetailleerd beeld geven van de slaapgewoontes en vitale functies zoals de hartslag en de ademhaling.

Fujitsu_vital_sensing
Illustratie: Fujitsu

‘Voor deze pilot hebben we patiënten gekozen die een beroerte hebben gehad of een onvolledig ruggenmergletsel hebben opgelopen’, aldus senior researcher Noël Keijsers van het LEC. ‘Door hun welzijn uitgebreid en gedetailleerd in kaart te brengen en hun voortgang 24/7 te monitoren, kunnen we de kwaliteit van hun zorg significant verbeteren, waardoor ze sneller weer leren lopen. We verwachten dat deze oplossing een groot deel van de huidige fysiotherapeutische klinimetrie vervangt. Voor patiënten is het aangenaam dat ze gewoon thuis kunnen revalideren.’

Het LEC zet al verschillende hightech hulpmiddelen in. Zo voert het onder meer een gangbeeldanalyse uit, waarbij het met gewone camera’s, 3d-opnames en geavanceerde meetapparatuur een beeld vormt de loopbeweging en het bijbehorende spiergebruik. Daarnaast kunnen patiënten trainen met zero-g-apparaten, looprobots, loopbanden en in een interactieve virtuele omgeving.

BCe24 save the date