Nieke Roos
7 December 2011

Wat al een tijdje in de lucht hing, is nu definitief: eind 2013 sluit NXP zijn ICN4- en ICN6-fabs in Nijmegen. Dat heeft het personeel woensdagochtend te horen gekregen. De fabrieken maken respectievelijk vier en zes inch wafers, maar dat is niet meer rendabel. De producten uit ICN6 hevelt NXP over naar zijn Nijmeegse acht-inchfaciliteit ICN8; de ICN4-producten worden deels stopgezet en voor de rest verhuisd naar Hamburg. In totaal kost de gefaseerde sluiting ongeveer driehonderd arbeidsplaatsen.

Volgens NXP-woordvoerder Martijn van der Linden gaan die werkplekken pas verloren nadat de fabrieken eind 2013 hun deuren hebben gesloten. Tot dat moment is het echter alle hens aan dek. ’Komend jaar en een groot deel van 2013 gaan we nog volle bak draaien om voorraden op te bouwen voor de producten die we niet meer voortzetten. Daarbij hebben we iedereen hard nodig.‘ Voor de mensen die hun baan verliezen, geldt het ’gunstige‘ sociale plan dat NXP in 2009 heeft afgesproken met de bonden, aldus Van der Linden.

Het voornemen om ICN6 op te doeken, kwam twee jaar geleden al naar buiten. De fab zou eigenlijk dit jaar haar deuren sluiten, maar kreeg uitstel van executie. Eind 2010 maakte NXP-CEO Rick Clemmer bekend de zes-inchlijn nog ’twee tot drie jaar‘ open te houden omdat de afgeschreven fabriek hard nodig was om de capaciteitsbeperkingen het hoofd te kunnen bieden. Het respijt verloopt in 2013, dus het recente bericht is slechts een bevestiging van de bijgestelde plannen. Dat ook ICN4 dichtgaat, komt evenmin als een verrassing na de eerdere sluiting van ICN5 en het aangekondigde einde van ICN6.