Alexander Pil
9 January 2009

Het Institute for Molecules and Materials (IMM) van de Radboud Universiteit heeft twee records gezet in de efficiëntie van zonnecellen. Zowel voor de klassieke versie met een dikke kristallaag als voor een dunne galliumarsenidefilm kwamen de Nijmeegse onderzoekers tot een rendement van 26 procent. Afgelopen zomer zette de groep het record voor de klassieke cel al op 25,8 procent. De maximale opbrengst van de dunne cellen stond lange tijd op 24,5. De Nijmeegse rapportcijfers staan in de nieuwste Solar Cell Efficiency Tables die gelden als autoriteit op dit gebied.

Volgens John Schermer, hoofd van de zonnecelgroep, is Gaas op dit moment het efficiëntste materiaal voor zonnecellen. ’In een enorme zonnecelcentrale maken de kosten van de zonnecel zelf niet zoveel uit‘, zegt hij. ’Maar een procent meer rendement betekent wel heel veel als je in die ene cel het licht van duizenden gespiegelde zonnen omzet in stroom.‘

Gaas-cellen halen veel betere rendementen dan hun standaard siliciumbroertjes. Die komen niet verder dan een efficiëntie van zo‘n 15 procent. Het nadeel van Gaas is de prijs: het is veel duurder dan silicium. Het meeste materiaal gaat echter niet verloren aan de cellen zelf maar aan de wafer eronder. Het IMM heeft daarom een methode ontwikkeld om zeer dunne films los te maken van de wafer en over te brengen op een glazen of plastic ondergrond. Dit verlaagt de materiaalkosten vijftig tot bijna honderd keer, omdat ze de wafer opnieuw kunnen gebruiken.