25 September 2018

BLR (het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum) heeft een faciliteit in gebruik genomen voor onderzoek naar laserwapens. Pronkstuk is een 1 kW laser, waarmee ter ere van de opening een kleine drone uit de lucht werd geschoten. Het lab is bedoeld voor onderzoek ten gunste van de krijgsmacht en het ministerie van Justitie en Veiligheid, schrijft het NLR. De resultaten kunnen gebruikt worden voor bescherming tegen vijandelijke en terroristische wapens of tegen ongewenste indringers van het luchtruim.

Laserwapens zijn in opkomst dankzij de ontwikkeling van nieuwe types elektrische vastestoflasers. Het exemplaar in het NLR-lab heeft een efficiëntie rond de dertig procent, wat betekent dat er een forse waterkoelinstallatie nodig is. Evengoed kan de laser gewoon gevoed worden uit het stroomnet en is de output voldoende om in een paar seconden door een metalen plaat vijftien meter verderop (de grootte van de laserruimte) te branden.

NLR wil de nieuwe faciliteit gebruiken om modellen te valideren en referentiedata te verzamelen. Ook wil het onderzoek doen naar de invloed van atmosferische omstandigheden, het gedrag op relevante doelwitten en de gevaren van bijvoorbeeld reflecties. Daarnaast staat bescherming tegen vijandelijke lasersystemen op het programma.