Alexander Pil
28 May 2008

De langverwachte aandeelhoudersvergadering bij ASMI is vorig week op een anticlimax uitgelopen. Op de agenda stond een stemming over een reorganisatieplan van activistische aandeelhouder Hermes. Belangrijke punten zijn het ontslag van nieuwbakken CEO Chuck del Prado, een streng prestatiegekoppeld beloningspakket voor het management en een drastische wijziging van de raad van commissarissen. De maatregelen moeten de Bilthovense machinebouwer weer winstgevend maken.

Tot een stemming kwam het echter niet, want ASMI ging in de tegenaanval. De Stichting Continuïteit ASMI maakte van haar recht gebruik om haar belang in het Bilthovense bedrijf op te voeren tot 29,9 procent. De stichting verwierf 21.985 preferente aandelen, waardoor Hermes en medestanders zoals Fursa hun meerderheid verloren. ’Wij vonden de ontwikkelingen zeer bedreigend‘, zei Stichting-voorzitter Michael van Galen. ’Als je een onderneming onthoofdt, is er achter het hakblok over het algemeen weinig leven. Dat willen we niet laten gebeuren.‘ De Stichting Continuïteit ASMI is al in 1997 in het leven geroepen om de continuïteit van ASMI te waarborgen. Van Galen benadrukte op de aandeelhoudersvergadering dat het een tijdelijke ingreep is: ’Als bedreiging weg is, trekken we onze aandelen in.‘

Ook ASMI-directeur Chuck del Prado probeerde de gemoederen te sussen. ’De actie betekent niet dat we geen dialoog meer voeren met onze aandeelhouders‘, verzekerde hij. ’We willen onze roadmap naar een succesvolle front-endtak ongestoord kunnen uitvoeren. Een langdurig conflict met de aandeelhouders zou dat niet ten goede komen. De Stichting geeft het management ademruimte om de plannen te verwezenlijken.‘

Vanzelfsprekend nam Hermes daar geen genoegen mee. Volgens het Britse pensioenfonds is de stichting opgericht om vijandige overnames te kunnen tegengaan. ’En niet om stemverhoudingen tijdens een aandeelhoudersvergadering te veranderen‘, stelde directeur Wouter Rosingh in Betten Financial News. Hermes counterde met een gang naar de Ondernemingskamer.

 advertorial 
Benelux RF Conference 2023 - PhD pitches

PhD pitches at the Benelux RF Conference

Learn about the latest trends and developments in high-end RF techniques. On 24 May, the Benelux RF Conference will take place in Nijmegen. New this year are the PhD pitches, in which young professionals present their research results. Make sure to reserve your seat in time and register now.

Rechter Huub Willems van de Ondernemingskamer deed een dag voor de aandeelhoudersvergadering echter geen directe uitspraak over de rechtmatigheid van de actie van de Stichting Continuïteit ASMI. Hij ziet nog voldoende ruimte voor compromissen. Tot aan de avond voor de rechtszaak waren de partijen nog in conclaaf. Willems stuurde de kemphanen daarom terug naar de onderhandelingstafel. Ze krijgen een maand de tijd om tot overeenstemming te komen. Lukt dat niet, dan grijpt de Ondernemingskamer alsnog in.

De uitspraak van Willems haalde de angel uit de gevreesde aandeelhoudersvergadering. Geen verhitte discussies, geen coup, geen onthoofding, alleen wat gepruttel. Zo sprak Jan Maarten Slagter, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), over een ’verminkte‘ bijeenkomst. De stichting zou een dubieus stemrecht hebben omdat de Ondernemingskamer de aankoop van preferente aandelen wellicht onrechtmatig zal verklaren.

Eén pijnpuntje was er nog wel voor de ASMI-top. Een meerderheid van de aandeelhouders stemde tegen het gevoerde beleid van 2007. Dit gebeurde op advies van Hermes, dat tot een tegenstem had opgeroepen. De Stichting Continuïteit ASMI wenste zich niet in deze discussie te mengen omdat het nog maar sinds deze maand aandelen heeft.

Roadmap voor front-end

ASMI heeft na lang aandringen van zijn aandeelhouders wel de opsplitsing van het bedrijf bespreekbaar gemaakt. Volgens critici zou het voor zowel de noodlijdende front-end- als de goed presterende back-endactiviteiten beter zijn als de divisies onafhankelijk verdergaan. ASMI is nu eindelijk overstag en heeft zichzelf een deadline gegeven: als de beurswaarde van de front-end in 2010 lager is dan eenmaal de omzet, gaat de bijl erin.

Chuck del Prado hield op de aandeelhoudersbijeenkomst nog wel een betoog waarom de twee takken bij elkaar moeten blijven. ’Je ziet dat de werelden van de front-end en de back-end steeds dichter bij elkaar komen‘, zei hij. ’Chipfabrikanten werken aan technologie om chips te stapelen. ASMI is uniek gepositioneerd voor het 3D-stacken van chips. We zijn het enige bedrijf dat front-end en back-end binnen één organisatie combineert. Dat hebben we te danken aan de visie van Arthur del Prado, die daar al jaren op hamert.‘

ASM_Chuck_del_Prado
Hermes wil de kersverse ASMI-CEO Chuck del Prado vervangen door hun eigen man: Farhad Moghadam.

Del Prado junior presenteerde ook de plannen om de front-end weer vlot te trekken. ASMI wil de omzet omhoogbrengen, de operationele marges opschroeven, de cashconversie verbeteren en de organisatie herstructureren. Waar de markt in de periode van 2007 tot 2009 met 9 procent gaat dalen, willen de Bilthovenaren hun omzet consolideren tussen 2 procent verlies en 6 procent winst. Met de omzet in 2007 van 451 miljoen euro betekent dat een doel tussen de 440 en 480 miljoen. Dat oogt niet bijzonder gewaagd, maar Del Prado drukte iedereen bij herhaling op het hart dat hij voor het bedrijf ambitieuze maar haalbare doelen wil stellen. ’Sommige bedrijven zouden misschien inzetten op 600 miljoen, maar dat is totaal niet realistisch.‘

ASMI wil zijn operationele marges opschroeven van 3,4 procent naar 11 tot 13 procent. Het heeft daar een heel pakket aan maatregelen voor op de plank liggen. Zo wil het de materiaalkosten bij zijn afdeling Front-End Manufacturing Singapore met 15 tot 20 miljoen euro terugdringen. Bovendien moeten alle single wafer-producten vanaf 2009 naar hetzelfde platform zijn gemigreerd. De overstap naar deze Equipment Front-End Module (EFEM) zal volgens planning 10 tot 20 miljoen opleveren. Ten slotte gaat het kantoor in Bilthoven dicht en verhuist het hoofdkwartier naar Almere.

Uitsmijter op de vergadering kwam van oprichter, ex-CEO en grootaandeelhouder Arthur del Prado. ’Ik ben zeer teleurgesteld in de huidige situatie. Het zou doodzonde zijn als een bedrijf als ASMI daar de dupe van wordt. We kunnen ons dat in Nederland niet permitteren. Maar don‘t worry, we‘re not finished yet‘, zei hij strijdvaardig.