Paul van Gerven
8 February 2018

De verkoop van NXP’s Standaardproducten-divisie is al bijna niet meer te zien in de jaarcijfers van het chipbedrijf, ondanks een lichte omzetdaling (-1,6 procent) in het afsluitende kwartaal. Dankzij een groei van acht procent voor de hpms-segmenten kwam de jaaromzet over 2017 uit op 9,3 miljard dollar. Het jaar ervoor noteerde het bedrijf inclusief het verkochte onderdeel een omzet van 9,5 miljard dollar. Jaar op jaar steeg de winst 6,7 procent naar 2,7 miljard dollar.

NXP_chip_op_bord

In de loop van de dag moet blijken hoe de financiële markten reageren op de cijfers. Een flinke koersdaling haalt mogelijk de wind uit de zeilen van enkele aandeelhouders die aansturen op een hogere overnameprijs dan Qualcomm en NXP hebben afgesproken. Die deal is sowieso onzekerder geworden nu Broadcom zijn bod op Qualcomm heeft verhoogd.

NXP blijft hoe dan ook achter de deal staan. ‘We blijven geloven dat de transactie met Qualcomm essentieel is om onze klanten te ondersteunen in autonoom rijden en het internet of things. Dit vanwege onze complementaire productportfolio’s, Qualcomms sterke positie in connectiviteit en high-end processing en de grote moeite die het kost om leidende oplossingen te ontwikkelen in deze markten’, aldus NXP-ceo Richard Clemmer in een persverklaring.