10 November 2010

Nokia trekt de ontwikkeling van het Symbian-OS weer volledig naar zich toe. De Symbian Foundation, die de ontwikkeling nu overziet, wordt sterk uitgekleed en zal alleen als licentie-orgaan dienen.

Tot een paar jaar terug hadden diverse telefoonfabrikanten een belang in het Symbian-platform. In 2008 kocht Nokia hen uit en bracht de software met een opensourcelicentie onder in een aparte stichting. Dat gaf de ontwikkeling een boost en bracht duidelijkheid over de toekomst van het platform. Het kwam echter te laat om het eens wijdverspreide platform te redden. Mobieltjesmakers kozen massaal voor opkomende platforms zoals Android en Windows Mobile. Alleen Nokia maakt nu nog Symbian-gebaseerde mobieltjes – wat overigens betekent dat het op het moment nog steeds het meeste verkochte smartphoneplatform is.

Doordat alle andere mobieltjesmakers zich hebben teruggetrokken uit de Symbian Foundation heeft dit orgaan nog weinig bestaansrecht. Vandaar dat Nokia de ontwikkeling weer volledig naar zich toe trekt. Het Finse bedrijf zegt dat de Symbian-software beschikbaar komt via een ’alternatief open model‘. Wat dit precies inhoudt, is nog onduidelijk.