Pieter Edelman
2 March 2017

Het Koreaanse SK Telecom en telecomgigant Nokia stappen samen in kwantumcryptografie. Op het Mobile World Congress in Barcelona tonen ze deze week een prototype oplossing voor quantum key distribution (qkd) die ze samen willen ontwikkelen en vermarkten. Daarnaast werken ze aan een kwantumtoevalsgenerator die met name voor iot-apparatuur een uitkomst moet bieden.

Het ‘kwantum’-gedeelte in de samenwerking is afkomstig van SK, dat in 2011 een r&d-vestiging rond dit thema opende. Voor de qkd-oplossing brengt Nokia zijn kennis rond glasvezelcommunicatie in. Qkd is gebaseerd op het versturen van fotonen die in willekeurige richtingen zijn gepolariseerd. Dankzij de fundamentele natuurkundige eigenschappen hiervan is het niet mogelijk die stroom af te tappen zonder dat te detecteren. Zender en ontvanger kunnen zo een reeks polarisatierichtingen uitwisselen die ze vervolgens als sleutel kunnen gebruiken om een boodschap mee te beveiligen.

De kwantumtoevalsgenerator is bedoeld om op de proppen te komen met daadwerkelijk willekeurige getallen voor cryptografietoepassingen. De gangbare toevalsgenerators zijn niet daadwerkelijk toevallig, ze maken deterministisch getallen op basis van algoritmes en omgevingsruis. In sommige gevallen kunnen hackers dat naar hun hand zetten. Dat vormt een zwakke plek in qkd-systemen.

De kwantumnummergenerator van SK is gebaseerd op een cmos-beeldsensor van vijf bij vijf millimeter, waarin de kwantumruis in de pixels wordt geoogst voor het genereren van getallen. Het bedrijf heeft al een werkende asic hiervoor waarvan het tweede kwartaal proefmodellen naar klanten wil verschepen.

 advertorial 
Benelux RF Conference 2023 - PhD pitches

PhD pitches at the Benelux RF Conference

Learn about the latest trends and developments in high-end RF techniques. On 24 May, the Benelux RF Conference will take place in Nijmegen. New this year are the PhD pitches, in which young professionals present their research results. Make sure to reserve your seat in time and register now.