Pieter Edelman
15 April 2015

Nokia neemt branchegenoot Alcatel-Lucent over voor een bedrag van 15,6 miljard euro. Als de Nokia-aandeelhouders akkoord gaan, moeten de twee bedrijven over een jaar zijn samengevoegd. Daarbij verdwijnt de naam Alcatel-Lucent en komen de huidige Alcatel-Lucent-operaties onder leiding van het Finse Nokia-hoofdkwartier. In ruil daarvoor krijgt Frankrijk een 5G-expertisecentrum en wordt 100 miljoen euro gestopt in een investeringsfonds voor Franse bedrijven.

Met het samenvoegen van de twee bedrijven ontstaat een nieuwe telecomreus die zich qua omvang kan meten met de twee huidige grootmachten Ericsson en Huawei; de gezamenlijke omzet over 2014 komt neer op 25 miljard euro, tegen respectievelijk 25,1 en 23,5 miljard voor de twee concurrenten – de overige spelers zitten alle onder de tien miljard. Het gezamenlijke r&d-budget komt volgens de bedrijven uit op 4,7 miljard euro, met meer dan veertigduizend medewerkers in onderzoek en ontwikkeling.

Nokia en Alcatel-Lucent denken elkaar goed aan te vullen, zeker wanneer gekeken wordt naar het klantenbestand en geografische spreiding. Op papier zijn ze samen marktleider in zowel lte- als in breedbandnetwerkapparatuur, gebieden waar nu Ericsson en Huawei en in mindere mate ZTE de dienst uitmaken. Bovendien is Alcatel-Lucent op het moment een sterke speler op de markt voor ip-routing. Met de samenvoeging krijgen de twee bedrijven een vijfde van deze markt in handen, ongeveer de helft van marktleider Cisco en even veel als de nummer twee Juniper. De bedrijven rekenen op een kostenreductie van negenhonderd miljoen euro per jaar.