Pieter Edelman
3 August 2012

Nokia sluit eind deze maand zijn Australische ontwikkelvestiging voor het Qt-ontwikkelraamwerk en zou van plan zijn de gehele Qt-tak te verkopen, verraden twee posts op de mailinglist van het opensource platform. De commerciële activiteiten rond Qt waren eind vorig jaar al overgedragen aan het Finse Digia.

Qt is uitgebreide C++-gereedschapskist voor het bouwen van GUI‘s en voor het werken met strings, netwerkcommunicatie, XML, geluid, beeld en nog een groot aantal andere zaken. De toolbox is beschikbaar voor alle belangrijke besturingssystemen, wat het eenvoudig maakt om een applicatie geschreven met Qt te porten. Het raamwerk is verder verkrijgbaar in opensource en commerciële varianten. Het vormt dan ook een belangrijk onderdeel in veel systemen, uiteenlopend van embedded tot desktoptoepassingen.

Nokia zag er in 2008 het ei van Columbus in voor zijn toekomstige platforms: ontwikkelaars konden dezelfde code gebruiken voor applicaties op Symbian, het Linux-gebaseerde Maemo of wat er dan ook voor de toekomst op stapel stond. Vanwege dit strategische belang beperkte het bedrijf zich niet tot een licentie, maar telde ruim honderd miljoen euro neer voor de overname van de Noorse ontwikkelaar Trolltech. Onder leiding van de Finse mobieltjesmaker kreeg de ontwikkeling een nieuwe impuls, wat de afgelopen jaren bijvoorbeeld leidde tot een uitbreiding van het aantal ondersteunde platforms, een nieuwe declaratieve aanpak voor het bouwen van GUI‘s en ondersteuning voor touch-interfaces.

Begin 2011 keerde Nokia zich echter af van zijn bestaande smartphoneplatforms en maakte de draai naar Windows Mobile en de bijbehorende ontwikkeltoolkit. Daarmee kwam de toekomst voor Qt op losse schroeven te staan, alhoewel ingewijden er nog van uit gingen dat Nokia Qt nodig had voor zijn toekomstige lijnen van Symbian-gebaseerde low-end telefoons.

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .

Nokia is echter in financieel zwaar weer terechtgekomen en heeft klaarblijkelijk geen zin meer om suikeroom te spelen van de opensourcegemeenschap. Wie zich over de overgebleven onderdelen van Qt kan ontfermen – er zijn nog zeven vestigingen, waarvan vier gericht op ontwikkeling – is nog onduidelijk. Digia is de meest voor de hand liggende kandidaat. Het bedrijf zet fors in op het commercialiseren van het raamwerk. Software is echter een bijzaak voor het consultancybedrijf en of het voldoende financiële slagkracht heeft om de Qt-activiteiten volledig over te nemen, is maar de vraag.