Paul van Gerven
11 April 2012

De verkoop bij opbod van Nuon Helianthos‘ machines, patenten en vastgoed start op 16 april. Daarna volgen nog twee mogelijkheden om te bieden op de Arnhemse proeffabriek van dunnefilmzonnecellen, namelijk op 17 april en op 2 mei. Troostwijk Veilingen handelt de procedure af.

De sluiting van Nuon Helianthos is controversieel. Bij de overname van Nuon door het Zweedse Vattenfall garandeerde de laatste Nuons aandeelhouders – waaronder drie Nederlandse provincies – gecommitteerd te blijven aan duurzame energie. Bij nader inzien blijkt die belofte de verliezen van Helianthos dus niet te dekken. Nadat pogingen een overnamekandidaat te vinden faalden, was er sprake van dat een partij uit Qatar de boedel zou overnemen. Na kritiek daarop koos Nuon voor een open veiling.

Nadat een overname van tafel was, startten ’duurzame‘ burgers een inzamelactie om Helianthos voor Nederland te behouden, maar ondanks steun van maatschappelijk zwaargewicht Herman Wijffels mislukte dat. Daarop meldde duurzame mestverwerker Mestpartners zich nog met een ultieme poging om voldoende geld in te zamelen, maar de klokt tikt.