Pieter Edelman
21 February 2017

De helft van de 34 Vici-beurzen gaat dit jaar naar het domein Exacte en Natuurwetenschappen, zo heeft NWO bekendgemaakt. Binnen het domein Zorgonderzoek en Medische Wetenschappen worden vier van de beurzen uitgedeeld, de rest is voor Sociale en Geesteswetenschappen. Vici’s zijn persoonsgebonden subsidies van anderhalf miljoen euro waarmee ontvangers binnen vijf jaar een eigen onderzoeksgroep kunnen opbouwen. In totaal deden 235 onderzoekers een aanvraag.

De onderwerpen binnen Exacte en Natuurwetenschappen lopen sterk uiteen. UT-onderzoeker Alexander Brinkman richt zich bijvoorbeeld op magnetische monopolen in topologische materialen als energiezuinig alternatief voor elektronica. Zijn UT-collega Marieke Huisman werkt binnen het Mercedes-project aan verificatie van software voor gedistribueerde systemen. Gómez Rivas van Differ in Eindhoven werkt aan opto-elektronica via excitonen.

Aan de Radboud Universiteit krijgt Alexey Kimmer een Vici-beurs voor de wisselwerking tussen licht en magnetisme; het onderzoek richt zich op het beïnvloeden van de sterkte van de magnetisch kracht. Zijn Nijmeegse collega Mark Huijbregts gaat rekenen aan de milieuafdruk van hernieuwbare energiebronnen.

Andere Vici-ontvangers richten zich onder meer op genetica en celbiologie, elektrische bacteriën, kosmische neutrino’s, donkere materie, synthese van medicijnen en vorming van bergketens.

BCe24 save the date