Paul van Gerven
4 October 2017

Onderzoeksfinancier NWO wil met een reeks maatregelen de kans dat een aanvraag wordt gehonoreerd verhogen naar 25 procent – ongeveer het dubbele van wat het nu is. Dat bespaart een hoop tijd en geld voor het opstellen van aanvragen voor en de beoordeling van onderzoek dat toch nooit zal worden uitgevoerd.

De laatste tien jaar is het aantal onderzoekaanvragen bij NWO sterk gestegen en het honoreringspercentage daarmee flink gedaald. Belangrijke oorzaak is het toegenomen aantal jonge onderzoekers in combinatie met stagnerende eigen middelen van universiteiten. Die geven veel minder vaak dan vroeger een aanstelling uit de eerste geldstroom, waardoor aspirant-onderzoekers een beroep moeten doen op NWO. Vaak eisen universiteiten zelfs dat een onderzoeker een grote Europese of NWO-beurs in de wacht heeft gesleept, voordat ze iemand aannemen.

NWO en universiteiten gaan daarom beter samenwerken. Universiteiten moeten alleen hun beste mensen aanvragen laten doen, voor onderzoek dat past bij het profiel van de betreffende groep en instelling. Mensen die ze graag willen hebben of houden, met andere woorden. NWO geeft in ruil meer inzicht in de beoordeling van voorstellen, zodat universiteiten daarop kunnen inspelen.

Om te voorkomen dat geld zich ophoopt bij een beperkt aantal toppers, wil NWO experimenteren met beperking van het aantal beurzen tot één per persoon. Daarmee wordt de gang naar Brussel gestimuleerd. NWO gaat aanvragen voor een Vernieuwingsimpuls afstemmen op de ERC Starting Grant en ERC Consolidator Grant. Onderzoekers die ondanks een uitmuntende beoordeling buiten de boot vallen, kunnen alsnog van NWO geld krijgen – zonder een nieuwe aanvraag te moeten indienen.

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .

NWO gaat ook kijken naar een systeem van continue beoordeling, in plaats van calls. Dan moeten er wel maatregelen worden genomen om te voorkomen dat er een run op het geld ontstaat aan het begin van het jaar, bijvoorbeeld door het aantal toegestane aanvragen te beperken tot één per onderzoeker per twee jaar.