5 October 2012

Na een procedure van bijna twee jaar heeft het Duitse agentschap voor informatiebeveiliging de felbegeerde CC EAL6+-certificering verleend aan NXP‘s SmartMX2-controller. Deze maat voor beveiliging (of meer specifiek, de maat voor de zekerheid dat de beveiliging aan de eisen voldoet) is de op een na hoogste graad die bereikt kan worden en vereist formele technieken om de claims te bewijzen. NXP is overigens niet de eerste: twee jaar geleden wist STMicroelectronics al een vergelijkbaar product op EAL6+ te certificeren.

SmartMX2 is een controllerfamilie van NXP gericht op beveiligingstoepassingen zoals ID-kaarten, patiëntendossiers, bank- en betaalkaarten, pay-tv en toegangscontrole. Daarvoor moeten de chips bestand zijn tegen directe hackpogingen, maar ook tegen allerlei zijdelingse manieren om informatie over de werking te ontfutselen zoals het kijken naar elektromagnetische straling of het ontregelen met licht, stroomstoten en temperatuur. NXP claimt meer dan honderd features te hebben ingebouwd om aanvallen te detecteren en tegen te gaan.

De controllers bieden een processor die C of Javacard kan draaien en NFC-controller met standaard ondersteuning voor verschillende Mifare-varianten. Voor beveiliging zijn er coprocessoren ingebouwd voor cryptografische bewerkingen.