Paul van Gerven
6 February 2018

Het wordt kiezen of delen voor de aandeelhouders van NXP. Nu Broadcom zijn bod op Qualcomm heeft verhoogd en die twee bedrijven mogelijk alsnog om de tafel gaan zitten, dreigt NXP buiten de boot te vallen. Kiezen de aandeelhouders van de Nederlandse chipmaker eieren voor hun geld en accepteren ze alsnog de overeengekomen overnameprijs? Of gokken ze op een succesvolle toekomst van NXP zonder Qualcomm? Geven de aandeelhouders van Qualcomm hun überhaupt wel een keuze? Het antwoord zal de komende weken duidelijk worden.

Broadcom verhoogde maandag zijn bod aanzienlijk, van 70 naar 82 dollar per aandeel. Daarbij handhaafde het de voorwaarde dat ofwel de overname van NXP wordt afgerond tegen de afgesproken prijs ofwel dat de deal afketst. Als Qualcomm afwijkt van 110 dollar per aandeel NXP, trekt Broadcom zijn bod in.

Broadcom_chip

Deze clausule lijkt Qualcomms management een eenvoudige uitweg te bieden, maar de bewegingsruimte is beperkt. Een hoger bod op NXP leek weliswaar onvermijdelijk om diens aandeelhouders over de streep te trekken, maar de eigen aandeelhouders zullen dat niet zonder meer accepteren, zeker niet met het bod van Broadcom op tafel. Het zou zomaar kunnen dat Qualcomms raad van bestuur, al dan niet gedwongen door de aandeelhouders, alsnog met Broadcom gaat praten. NXP staat in dat geval op een zijspoor.

Mogelijke reden voor Qualcomms aandeelhouders om de Broadcom-route te kiezen, zijn de juridische gevechten die het bedrijf overal ter wereld uitvecht, met name met Apple. Het management spreekt luchtig over een ‘verschil van mening over beprijzing’, maar in feite staat het businessmodel onder druk. Geruchten dat Apple de banden met Qualcomm helemaal zou willen verbreken, zijn extra reden tot nervositeit. Broadcom zegt dat conflict te kunnen bezweren.

Elliot, China en een aandeelhoudersvergadering

Van grote invloed zijn de cijfers die NXP presenteert in de nacht van woensdag op donderdag aanstaande. Opnieuw mooie resultaten zullen de gedachte voeden dat Qualcomm te weinig betaalt voor de florerende Nederlandse chipmaker. Volgens hedgefonds Elliot Capital Management en minimaal één andere grootaandeelhouder is NXP minimaal 135 dollar per aandeel waard. Maar krijgen genoeg aandeelhouders er voldoende vertrouwen in dat NXP ook op eigen kracht boven die koers kan uitgroeien (het aandeel staat al geruime tijd rond de 120 dollar, maar de overname drukt de waarde)? Of hebben ze liever de zekerheid van cash?

Ook van invloed kan de opstelling van de Chinese marktautoriteiten zijn, de laatste toezichthouder die zich nog niet heeft uitgesproken over de Qualcomm-NXP-deal. Om de Europese Unie over de streep te trekken, moest Qualcomm enkele concessies doen. Als China zich strenger opstelt, wordt de overname mogelijk minder aantrekkelijk. Niet voor niets lanceerde Qualcomm onlangs een grootschalig charmeoffensief in China.

Uiterlijk 6 maart aanstaande weten we hoogstwaarschijnlijk waar deze complexe situatie op uitloopt. Dan belegt Qualcomm een aandeelhoudersvergadering. Als er op dat moment in de bestuurskamers nog geen spijkers met koppen zijn geslagen, beslissen Qualcomms aandeelhouders over de eerste zet. Zij stemmen dan of het huidige management mag aanblijven of dat het wordt vervangen door bestuurders die Broadcom heeft voorgedragen.