Pieter Edelman
5 July 2012

Erg in het oog springen ze niet, maar de multimediaproducten van NXP‘s softwaredochter zijn op meer dan een miljard telefoons verscheept. Het bedrijf blijft schaven zodat telefoonleveranciers hun toestellen onderscheidend kunnen blijven maken.

NXP kennen we vooral als onze nationale trots op het gebied van halfgeleiders, en dat een aanzienlijk deel van de NXP-ingenieurs aan begeleidende software schaaft bij deze IC‘s zal ook weinig verbazing wekken. Maar dat onder de NXP-vlag ook een bedrijf schuilt dat zich puur op software richt – onafhankelijk van de producten van het moederbedrijf – is minder bekend.

NXP Software 1

Het dochterbedrijf, met de weinig verrassende naam NXP Software, is echter de belangrijkste speler in multimediasoftware voor de mobiele markt, gemeten naar verscheepte devices. Afgelopen jaar rondde het de magische kaap van één miljard toestellen die ooit verkocht zijn met de NXP-software aan boord. Makers van mobieltjes, smartphones en tablets shoppen er voor software om hun waren te onderscheiden van de concurrentie. ’Wij hebben allerlei algoritmes in huis voor het verbeteren van audio- en videokwaliteit of voor het bewerken van deze data‘, aldus Peter van de Berg, directeur Marketing & Service Providers bij NXP Software.

Het bedrijf rekent de grote telefoonmakers van de aarde tot zijn klantenkring, zoals LG en de nummer een van de wereld Samsung. ’Ja, ook in de laatste Samsung Galaxy-smartphones zit onze audio- en videosoftware‘, antwoordt Van de Berg desgevraagd.

Sociale component

NXP Software komt voort uit Philips Software – ook weer niet heel verrassend. ’Eind 2003 zagen we een markt opkomen voor multimedia op allerlei mobiele apparaten‘, vertelt Van den Berg. ’De mobiele telefoons hadden toentertijd nog maar heel weinig multimediamogelijkheden en Philips had een hoop expertise op het gebied van video- en audio-IP.‘ Het bedrijf richtte zich direct op de grote spelers en wist als eerste Samsung binnen te halen. Van daaruit is het balletje gaan rollen. En toen Philips Semiconductors werd afgesplitst, ging Philips Software mee als apart bedrijf onder de NXP-vlag. Vreemd? Van de Berg vindt van niet. ’NXP heeft meerdere divisies, wij werken aan software. We kijken wel naar combinaties met de NXP-halfgeleiders, maar we werken net zo goed samen met andere hardwareleveranciers.‘

BCe24 save the date
NXP Software 2

NXP Software telt op dit moment ruim tweehonderd werknemers, verspreid over negen locaties. De R&D is geconcentreerd in Leuven en Parijs voor respectievelijk audio en video. ’Hier op de High Tech Campus zitten we met ongeveer twintig mensen. Dat zijn voornamelijk hoofdkantoorfuncties en marketing en we hebben een aantal specialisten op videogebied‘, legt Van de Berg uit.

Voor het bedrijf zitten er drie aspecten aan multimedia: entertainment, dus het opnemen en afspelen van video en muziek, communicatie, met zaken als onderdrukken van achtergrondruis tijdens het telefoneren, en de sociale component. ’Daarbij gaat het om het delen van momenten. Een gebruiker kan bijvoorbeeld een HD-video opnemen en dan zeggen: ’Ik wil alleen van dat ene stukje een foto maken om te laten zien.‘ Of er een stukje uitknippen. Die functionaliteit hebben we op het Mobile World Congress in Barcelona gedemonstreerd‘, meldt Van den Berg.

In de negen jaar dat NXP Software bestaat, is de markt stormachtig veranderd. Smartphones haalden de simpele feature phones in en tegenwoordig groeien de tablets sterk. ’Met de groei richting smartphones en tablets kijken we ook steeds meer naar downloadbare applicaties, naast de systeemsoftware die we aan telefoonmakers leveren‘, zegt Van den Berg. Het bedrijf heeft nu een tweetal apps in de Android-marktplaats: een videospeler die tegen betaling kan worden gedownload en een gratis programma om de audio-instellingen aan te passen. Het schreef mee aan het mediaraamwerk van het Android-platform waardoor het thuis is in de meest intieme details. Boven op dit raamwerk levert het nu onderscheidende software aan zijn klanten. Naast Android richt het zich ook op Apples IOS. Windows Phone heeft vooralsnog niet genoeg gebruikers voor downloadbare applicaties, maar heeft wel de interesse voor systeemsoftware.

NXP Software 3
Veel smartphonemakers baseren hun multimediafunctionaliteit op de technologie van NXP Software.

Daarnaast is er ook steeds meer vraag om te helpen met het ontwikkelen van apps. ’De trend is naar multi-screen, dus dat je naast een tv ook content via een tablet of smartphone levert‘, weet Van den Berg. ’Vorig jaar hebben we in de VS DirecTV geholpen bij het ontwikkelen van een app om wedstrijden van de National Football League live te bekijken en gelijk de bijbehorende statistieken op te vragen.‘

Zou de software niet ook voor andere toepassingen interessant zijn? De opkomst van video, audio en spraak is immers overal binnen de embedded-wereld voelbaar. Van den Berg: ’Dat zijn toch heel andere markten. Onze software is ook geoptimaliseerd voor bepaalde platforms en voor batterijgebruik; bij andere toepassingen spelen weer andere eisen, dus zou je dat moeten aanpassen. Er wordt nu veel gesproken over Android voor settopboxen en smart-tv‘s. Dat zien we wel als een vervolgstap.‘