Pieter Edelman
16 October 2017

NXP heeft aangekondigd dat er een uniforme hardware- en software-architectuur komt voor al zijn automotive processoren. Dat moet het veel makkelijker maken om software te hergebruiken in de verschillende processoren en microcontrollers van een voertuig – mits ze allemaal van NXP zijn. Nu is dat gebied sterk gefragmenteerd.

NXP’s S32-lijn zal energiezuinige microcontrollers, realtime controllers en krachtige applicatieprocessoren beslaan. Ze worden allemaal gebaseerd op een gelijke set basisfunctionaliteit. Zo is de architectuur steeds gebaseerd op Arm en zijn ze voorzien van het Asil D-keurmerk voor automotive gebruik, beveiligingsfeatures en de mogelijkheid om de software te upgraden. Er zijn uiteraard wel producten met toepassingsspecifieke hardware, bijvoorbeeld voor radar en motoraansturing. Uiteraard zijn er ook versnellers voor machine learning en kunstmatige intelligentie, alhoewel het niet duidelijk is of dat ook bruikbaar zal zijn voor compleet autonoom rijden.

NXP heeft nog niet gezegd wanneer de producten beschikbaar komen voor autofabrikanten. Op het moment zijn alleen selecte klanten aan het testen met gesimuleerde producten.

NXP_S32_Automotive_Processing_Platform_v1