Nieke Roos
14 September 2017

Samen met visionspecialist Hella Aglaia werkt NXP aan een open platform voor geavanceerde rijondersteuning (adas). Het platform koppelt de nieuwe S32V-beeldverwerker en de I.MX-applicatieprocessor van de chipmaker aan de adas-software van zijn Duitse partner. De combinatie biedt allerhande schaalbare vooruitkijkfunctionaliteit voor personenwagens. In een volgende stap, op de planning voor komend jaar, voegen de partners daar kunstmatige intelligentie aan toe voor autonoom rijden.

Met hun open aanpak zeggen NXP en Hella Aglaia zich te onderscheiden van concurrenten als Mobileye. De Israëlische marktleider, sinds kort onderdeel van Intel, krijgt vaak de kritiek dat de hardware en software van zijn Eyeq-visionchips te nauw gekoppeld zijn. Bij het platform van NXP en Hella Aglaia kunnen oem’s en eerstelijnstoeleveranciers de software van de Duitsers gebruiken, maar ook hun eigen algoritmes meebrengen. Net zo makkelijk kunnen ze er andere sensortechnologie in schuiven; Hella Aglaia heeft vergelijkbare samenwerkingen met Nvidia en TI.

NXP’s nieuwe visionprocessor S32V komt eind oktober beschikbaar in grote aantallen. Naast adas-functies als voetganger-, voertuig- en verkeersbordherkenning, rijbaandetectie en adaptieve koplampverstelling biedt de chip ook intrinsieke hardwarematige veiligheid conform Asil-B en Asil-C, middels softwareredundantie. De nieuwe generatie die komend jaar verschijnt, heeft extra rekenkracht aan boord voor ai-toepassingen en kan daardoor complexere autonome rijfuncties uitvoeren zoals pixelgebaseerde classificatie, semantische pathfinding en voertuiglokalisatie.