Paul van Gerven
2 March 2015

NXP en Freescale gaan samen verder als mixed-signal-powerhouse. NXP legt 11,8 miljard dollar op tafel voor zijn Amerikaanse branchegenoot, in cash en in aandelen, in ruil voor een belang van 68 procent in de samengevoegde onderneming. Het neemt ook Freescale’s schulden over, waarmee de totale transactiewaarde uitkomt op 16,7 miljard dollar. Het nieuwe bedrijf krijgt een omzet van meer dan tien miljard dollar per jaar, waarmee het de op zes na grootste halfgeleidermaker ter wereld wordt, vlak achter Texas Instruments. Voorheen stond NXP op de veertiende stek.

Zowel Freescale als NXP heeft een decennialange geschiedenis. Beide bedrijven werden kort na de uitvinding van de transistor in 1947 opgericht: Freescale in 1948 als onderdeel van Motorola, NXP in 1953 als onderdeel van Philips. De Amerikanen behaalden hun grootste successen met de befaamde 68000-processor, die in de jaren tachtig onder meer in Apple-, Amiga- en Atari-computers werd toegepast. Het decennium erop stonden ze aan de wieg van diverse ic-gedreven automotive-innovaties.

Met grote private-equitydeals werden Freescale en NXP vorig decennium van het het moederbedrijf afgesplitst. NXP had daarbij de intentie een fusiepartner te zoeken, waarbij naar verluidt ook gesprekken met Freescale zijn gevoerd. Het heeft langer geduurd, maar deze ambitie is nu alsnog vervuld.

Wat de overname betekent voor NXP’s activiteiten in Nederland is niet bekend. De partners denken op termijn vijfhonderd miljoen dollar per jaar te besparen. NXP heeft sinds de afsplitsing van Philips in 2006 het aantal werknemers fors teruggebracht.

 advertorial 

The waves of Agile

Derk-Jan de Grood has created a rich source of knowledge for Agile coaches and leaders. With practical tips to create a learning organization that delivers quality solutions with business value. Order The waves of Agile here.