Paul van Gerven
13 November 2009

Stel, je maakt chips. Van silicium of van aardappels, dat doet er niet toe, maar op een dag besluit je het recept in licentie te geven aan je concurrent. Die mag dus in het vervolg jouw chipjes ook maken en verkopen. Het hangt een beetje af van de afspraken die je maakt, maar in principe ga jij daardoor minder chips verkopen. Daar staan dan nieuwe inkomsten uit de licentiedeal tegenover, maar op het eerste gezicht is het toch wel een vreemd besluit. Je moet je machines immers laten draaien voor minder chips. Dat is niet efficiënt.

We hebben het hier natuurlijk niet over Croky maar over NXP, dat zijn inmiddels in heel Nederland bekende Mifare-technologie heeft ’verhuurd‘ aan STMicroelectronics. De Eindhovenaren zitten er niet mee als ze wat marktaandeel moeten afstaan aan het Frans-Italiaanse bedrijf, als de deal er tegelijk voor zorgt dat de markt groter wordt. Een kleiner stuk van een grotere taart kan heel gunstig uitpakken. Bovendien pikken ze ook een graantje mee als ST succesvolle producten in de markt zet.

Henry Ardevol, algemeen manager van de NXP‘s afdeling automatic fare collection in Oostenrijk wijst erop dat Mifare al eerder in licentie is gegeven: zowel Infineon als Renesas gebruiken de technologie. ’Multisourcing is altijd een cruciaal onderdeel van onze strategie voor Mifare-technologie geweest. Wij willen dat andere partijen onafhankelijk van ons een deel van de infrastructuur ontwikkelen.‘ De beslissing om ook ST daarbij te betrekken, heeft alles te maken met de ambitie om contactloze communicatietechnologie in mobieltjes en bankpassen te krijgen – een specialisme van ST. ’Dat bespoedigt de definitieve doorbraak van NFC alleen maar. Alle indicatoren staan op groen dat dat volgend jaar gaat gebeuren.‘

Klanten, wil Ardevol maar zeggen, hebben graag wat te kiezen. Zij willen het liefst niet al hun eieren in één mandje leggen en bovendien een troef achter de hand hebben voor prijsonderhandelingen. ’Natuurlijk, wie wil er in theorie nou niet de volledige markt controleren? In de praktijk werkt het anders. Het kan heel goed dat een kleiner stuk van een grotere taart beter uitpakt. Om de aanvaarding van de technologie te bespoedigen, moet je ervoor zorgen dat meerdere partijen haar aanbieden.‘ Ardevol ontkent dat potentiële klanten specifiek druk op NXP hebben uitgeoefend om meer Mifare-licenties af te geven.

BCe24 save the date

De meest zure alternatieve interpretatie van NXP‘s strategische zet, namelijk dat de chipmaker op het punt staat productiecapaciteit de nek om te draaien en zodoende niet in staat denkt te zijn om zelf aan de vraag te kunnen voldoen, wijst Ardevol met kracht van de hand. ’Identificatie-IC‘s vormen onze corebusiness. Dat we nu of op termijn niet aan de vraag zouden kunnen voldoen, is niet aan de orde.‘ De ID-chipjes worden overigens gemaakt in de Nijmeegse fab en bij SSMC in Singapore.