Pieter Edelman
6 June 2013

Op het IEEE International Microwave Symposium in Seattle heeft XNP een portfolio aan RF-power-transistoren plus een aantal demo‘s getoond om GHz-RF als hittebron te gebruiken. Volgens NXP is RF een zeer efficiënt en goed controleerbaar alternatief voor bestaande hittebronnen. De producten zijn ontworpen voor de 2,45 GHz, een band voor ISM-toepassingen (Industrial, Scientific, Medical). Ze zijn bedoeld voor een vermogen tussen de 12 en 350 watt met een efficiëntie boven de vijftig procent.

Om zijn claims kracht bij te zetten, toont het halfgeleiderbedrijf in een filmpje een magnetron die een vis in een blok ijs kan gaar koken, een RF-bougie die een betere verbranding bewerkstelligt dan een traditionele vonkplug en een RF-plasmalamp met een opbrengst van 140 lumen per watt. Ook medische toepassingen als lokale verhitting van weefsel worden mogelijk gemaakt met de devices.

’De afgelopen tien jaar moesten ingenieurs die RF-energie wilden gebruiken genoegen nemen met brute-kracht-magnetrons, die extreem beperkte controle bieden – het absolute vermogen is de enige parameter die ze konden aanpassen‘, becommentarieert Mark Murphy, marketingdirecteur van de RF-power-productlijn de nieuwe productlijn. ’Met onze 2,45 GHz ISM-portfolio bieden we vastestof-RF-power-transistoren die geoptimaliseerd zijn voor deze belangrijke frequentieband, met een complete set opties voor verschillende vermogens, aansturing en kosten.‘