18 May 2011

Het lijkt erop dat NXP een nieuwe strategische groeimarkt wil gaan bespelen: het ’internet der dingen‘. De afgelopen dagen stuurde het halfgeleiderbedrijf twee aankondigingen de deur uit rond dit thema: een over stuurchipjes voor led- en spaarlampen met een eigen IP-adres en een over een softwarestack die het bedrijf later dit jaar onder een opensourcelicentie zal vrijgeven.

De internationale pers smult van de aankondiging dat ’elke lamp zijn eigen IP-adres krijgt‘ met de aangekondigde Greenchip-IC‘s van NXP, maar het is een idee dat al jaren ligt te rijpen. De gedachte achter het internet der dingen verschilt subtiel van de gebruikelijke oplossingen om apparatuur te netwerken, omdat de communicatie is gebaseerd op IP en daarmee compatibel is met het reguliere internet. Communicatie tussen apparaten blijft daardoor niet beperkt tot een lokaal gebouwnetwerk, zoals nu het geval is. In principe is elke lamp, koelkast of tv wereldwijd benaderbaar.

Voorstanders denken dat met alomtegenwoordige intelligentie veel mogelijk wordt op het gebied van efficiëntie en gebruiksgemak. Ideeën hieromtrent klinken steeds luider. Of de IP-aanpak het zal winnen, is echter nog maar de vraag. Tegenstanders wijzen erop dat een IP-stack nogal zwaar is voor kleine embedded systeempjes in vergelijking met bijvoorbeeld Zigbee. Daarnaast moet de beveiliging goed op orde zijn als alles via internet benaderbaar is.

De 6Lowpan-standaard moet aan deze eisen tegemoetkomen. Dit protocol legt een IPV6-laag boven op de 802.15.4-draadloze-transportlaag – dezelfde waarop ook Zigbee bouwt. NXP‘s 6Lowpan-kennis komt van het Britse Jennic, dat het in augustus overnam.

 advertorial 
Benelux RF Conference 2023 - PhD pitches

PhD pitches at the Benelux RF Conference

Learn about the latest trends and developments in high-end RF techniques. On 24 May, the Benelux RF Conference will take place in Nijmegen. New this year are the PhD pitches, in which young professionals present their research results. Make sure to reserve your seat in time and register now.

Met het openen van de Jennet-IP-stack voor 6Lowpan – waarop ook de Greenchip is gebaseerd – herhaalt NXP de ’build it and they will come‘-strategie die het eerder bij NFC toepaste. Naast de halfgeleiders bracht het bedrijf een NFC-softwarestack onder opensourcelicentie uit en sloeg daarbij hard op de tamtam. Later volgden smartphoneapplicaties. Deze stack vormt nu de motor in Androids NFC-functionaliteit. Rond de 6Lowpan-software is NXP voornemens om een opensourcegemeenschap op te bouwen en de de samenwerking met productbedrijven op te zoeken.

Bij het internet der dingen is NXP echter een nieuwkomer in plaats van een kartrekker. Maar het internet der dingen staat nog in de kinderschoenen. Als NXP het serieus blijft nemen, kan het nog steeds een grote rol verwerven – mits het concept aanslaat natuurlijk.