Pieter Edelman
24 October 2018

NXP haalt de bezem door zijn Nederlandse afdelingen in Nijmegen en Eindhoven. Daarmee wil het bedrijf vijftig arbeidsplaatsen schrappen. Kwestie van achterstallig onderhoud nadat de overname door Qualcomm is stukgelopen, zegt directeur NXP Nederland tegen De Gelderlander en Eindhovens Dagblad; tijdens het overnameproces kon NXP dergelijke maatregelen niet nemen. NXP probeert de getroffen werknemers te herplaatsen bij andere afdeling, maar denkt niet dat dat in alle gevallen zal lukken.

In Eindhoven wordt met name de afdeling geraakt die de beveiligde ic’s voor bankpasjes en creditcards maakt. Na een sterke opkomst enkele jaren terug is die markt ondertussen verzadigd en de afdeling wordt ondertussen bestempeld als ‘zorgenkindje’. Daar verdwijnen dan ook 27 arbeidsplaatsen. Daarnaast verdwijnen er drie banen bij de divisie voor microcontrollers.

NXP_ICN8

Bij NXP Nijmegen wordt de ontwikkeling van draadloze opladers stopgezet, waarmee negentien arbeidsplaatsen gemoeid zijn, plus een in Eindhoven. Volgens Dierick heeft NXP hier geen concurrentievoordeel mee kunnen opbouwen. Het bedrijf hanteert de strategie om alleen actief te zijn in groeimarkten, en daar de nummer een in te zijn.