28 May 2015

Het Chinese Jianguang legt 1,8 miljard dollar op tafel voor NXP’s RF Power-business. De activiteiten, inclusief circa wereldwijd tweeduizend werknemers, het relevante intellectueel eigendom en een test- en assemblagefaciliteit in de Filipijnen, zullen worden ondergebracht in een nieuw, Nederlands bedrijf dat de Chinezen zullen overnemen. NXP’s fabriek in Nijmegen blijft de chips naar alle waarschijnlijkheid maken.

De verkoop is een gevolg van de fusie tussen NXP en Freescale. Omdat de chipmakers samen een te groot marktaandeel zouden krijgen, moest een van de bedrijven zijn rf-power-activiteiten verkopen. Dat NXP’s onderdeel van eigenaar wisselt, is een pragmatische keuze: ‘Totdat de deal rond is, kunnen we niks bij Freescale doen. Daarom kiezen we ervoor onze eigen rf-powerbusiness te verkopen. Dat is dus beslist geen waardeoordeel over welke van de twee ‘beter’ zou zijn’, zei directeur NXP Nederland Guido Dierick eind maart tegen Bits&Chips.

Het vermogen van de Chinezen om de deal snel te sluiten heeft een rol gespeeld bij de keuze voor Jianguang, zegt NXP-ceo Richard Clemmer in een statement donderdag. Hij moest daarom wel een lagere prijs accepteren dan hij in zijn hoofd had.