Joost Backus
24 March 2012

De Varioprint DP-lijn is de eerste productserie die Océ in samenwerking met Canon fabriceert. Het toevoersysteem en de afdruk-engine komen uit Venlo, terwijl de scan- en nabewerkingsoplossingen van Japanse makelij zijn. Océ heeft nadrukkelijk ingezet op een ’groene‘ machine: energiebeparing was een belangrijk uitgangspunt bij de ontwikkeling.

De afgelopen jaar geïntroduceerde Varioprint DP-machines van Océ onderscheiden zich onder meer door nieuwe afdruktechnologie. Het hart hiervan is een actieve printdrum. Dwars over deze rol lopen groeven die afzonderlijk in en uit zijn te schakelen om het plaatje in de lengte op papier te krijgen. Voor de breedterichting kan een speciaal ontworpen FPGA-circuit delen van een groef hoogfrequent aan- en uitzetten. Waar er spanning staat op de drum, blijft de toner plakken; als er geen spanning is, volstaat de aantrekkingskracht van een magnetisch mes om de overtollige toner van de rol af te strijken en te recyclen naar de tonervoorraad. Na dit mes wordt het beeld overgebracht op een plakkerige rubberen band waarop de tonerdeeltjes vasthechten in druppelvorm. Ten slotte wordt het druppeltjespatroon onder druk op papier gezet.

Dit (gepatenteerde) Directpress-principe (DP) is een van de innovaties die het energieverbruik van de Varioprint DP-systemen drukt. Bij een traditionele passieve rol wordt er geprint onder hoogspanning en bakken de tonerdeeltjes vast bij temperaturen die voor een goede hechting kunnen oplopen tot wel 190 graden Celsius. De combinatie van de actieve drum en de beeldoverdracht onder druk zorgt ervoor dat de nieuwe lijn voldoende heeft aan tachtig tot negentig graden om de toner te laten hechten en zodoende minder energie consumeert.

Een tweede besparing bereikt Océ door de ingaande papierstroom voor te verwarmen met behulp van de warme vellen die de printer bedrukt verlaten. Het uitgaande papier strijkt langs een blikje dat bedekt is met een folie van grafietcomposiet en geeft zijn warmte daaraan af. Deze warmte wordt vervolgens overgedragen aan de onbedrukte vellen, die langs de andere kant van het blikje bewegen. Dit HeatXChange-systeem reduceert het stroomverbruik tot dertig procent. Volgens Océ heeft de nieuwe Varioprint-serie zelfs de laagste typische energieconsumptie van alle printers in haar soort.

Oce_Varioprint_DP

Gewoon stopcontact

Slag drie in de energiebesparing behaalt Océ via de Energylogic-technologie, die zorgt voor een optimale variabele besturing van de machine. Waar concurrerende producten na het aanzetten eerst een tijdje moeten opwarmen, gaan de Varioprint DP‘s direct aan de slag op een lagere snelheid. Doordat het papier langer in contact staat met het ’plakband‘, is er niet zo‘n hoge temperatuur nodig om de toner toch goed te laten hechten. Als de systemen op temperatuur zijn, geven ze vol gas. Dan liggen ze al zo‘n tweehonderd printjes voor op de concurrentie, claimen de Venlonaren.

Bits&Chips event sponsor registration

De vierde slag wordt behaald in de verwerking van verschillende media. Een dikker stuk papier kost meer tijd om te verwarmen dan een dun A4‘tje. Conventionele systemen gaan hiermee om door de tonerbakoven op te stoken tot een hogere temperatuur, zodat ook de dikke vellen warm genoeg worden, en vervolgens weer te koelen, zodat gewoon papier niet te warm wordt. Het Energylogic-systeem lost het op door de dikke vellen wat langzamer door te voeren en daarmee meer tijd te geven om op te warmen. Een soort continue variabele papiertransmissie dus, om alle soorten papier te allen tijde direct te kunnen verwerken bij een vrij constant energieverbruik.

De Varioprint DP-machines zijn geen kleintjes. Ze vullen een redelijk flinke kantoorruimte behoorlijk. Afhankelijk van het model zijn ze goed voor 97 tot 138 A4-vellen per minuut. Mede dankzij de energiebesparende innovaties doen ze dat op een gewoon stopcontact van 220 V, met een beperkte 1500 tot 2200 watt.