Nieke Roos
12 January 2010

Hermes vindt het overnamebod van Canon op Océ te laag en is op dit moment niet van zins zijn aandelen aan te bieden. Dat schrijft de Engelse investeerder in een open brief aan de besturen van beide bedrijven. ’Hoewel we de strategische richting van de voorgenomen fusie verwelkomen, zijn we van mening dat het bod geen eerlijke verdeling laat zien tussen de aandeelhouders van Canon en die van Océ‘, zo valt te lezen. Hermes voegt zich hiermee bij de Amerikaanse kapitaalschieter Orbis, de eerste aandeelhouder die zich tegen het bod keerde. Ook de Vereniging van Effectenbezitters heeft zijn zorgen geuit.

Hermes heeft een belang van 3,3 procent, Orbis bezit 10 procent. Daarmee naderen de tegenstanders de 15 procent die Canon als maximum heeft gesteld om door te gaan met de overname. De Japanners hebben zelf een belang vergaard van 25,3 procent en weten verder aandeelhouders ASR, Bestinver Gestión, Ducatus en ING achter zich, samen goed voor ongeveer 28,5 procent van het stemrecht. Bij de bekendmaking van de jaarcijfers zei Océ-CEO Rokus van Iperen dat het Venlose management het bod nog steeds volledig steunt. Ondanks het gegroeide verzet ligt de afronding van de transactie op schema en blijft het Canons bedoeling om uiterlijk 8 februari een officieel bod uit te brengen, aldus de topman.

Ook analist Eric de Graaf van effectenhuis Petercam denkt dat het spel wel is gespeeld. Gezien de stabiele koers van het aandeel Océ hebben beleggers volgens hem geen vertrouwen in een hoger bod. ’Hermes kan dat wel willen, maar het heeft onvoldoende argumenten waarom dit er ook zal komen‘, zegt De Graaf in het Financieele Dagblad.

In zijn brief noemt Hermes het voorgestelde samengaan een stap in de goede richting om de onderpresterende activiteiten in de Venlose Digital Document Systems-divisie aan te pakken en een sterke speler te creëren. De Engelsen vinden het bod van 8,60 euro per aandeel echter een magere weerspiegeling van Océs werkelijke waarde. Is de winstgevendheid onder de vleugels van Canon eenmaal in lijn met industriestandaarden, dan is het bedrijf in hun ogen 75 procent meer waard dan wat de Japanners er nu voor willen betalen. Als het Canons niveau van operationele winstgevendheid zou halen, dan zou de waarde zelfs vier keer hoger liggen dan het huidige bod.

 advertorial 
Bits&Chips event 2023

Test less, verify Moore

At the Bits&Chips Event 2023 on 12 October 2023, Phillipa Hopcroft from Crocotec and Ivo ter Horst from ASML will kick off with a keynote speech on transforming how lithography machine software is built. Make sure to keep an eye on the website for program updates and save the date!

Volgens Hermes moet het zeker mogelijk zijn om de winstgevendheid op te krikken tot het industriegemiddelde door aanzienlijke synergieën te behalen met de fusie. Als voorbeeld noemt de Engelse investeerder de mogelijkheid om Canons kleurentechnologie te verkopen als uitbreiding voor Océs high-end machines in het veld, die voor het grootste deel nog zwart-wit zijn. Door hun R&D-krachten en hun verkoop-, distributie- en onderhoudskanalen te bundelen met de Japanners, kunnen Venlonaren hun kosten verlagen en zo hun winstgevendheid aanzienlijke verhogen, aldus Hermes. Dat de bedrijven bij de aankondiging van de voorgenomen fusie aangaven dergelijke kostensynergieën nog niet te hebben ingecalculeerd, zien de Engelsen als bewijs voor hun standpunt dat het bod Océ onderwaardeert.

Verder zet Hermes vraagtekens bij Canons berekening die Océ in totaal waardeert op 1,5 miljard euro. Behalve de achthonderd miljoen die het kost om de (preferente) aandelen te verwerven, hebben hebben de Japanners hierin zevenhonderd miljoen aan korte- en langetermijnschulden verdisconteerd waarvan ze de aflossing moeten financieren. Volgens de investeerder is dit echter een brutobedrag, waarbij de kasstroom over 2009 niet is meegenomen. Zou dat wel zijn gebeurd, dan zou er zijns inziens een fors hogere waardering uit zijn gerold.

Ten slotte betwijfelt Hermes of Océ echt zijn best heeft gedaan om betere kopers te vinden voor een aantal slechtlopende onderdelen. De juiste partijen zouden daar best nog wel een goede prijs voor willen geven, denkt de Engelse kapitaalschieter. Bovendien zouden de resterende activiteiten daardoor een hogere waardering krijgen. Hermes wijst erop dat een dergelijke strategie volgens verschillende analisten een aanzienlijke hoger bod zou opleveren.