Paul van Gerven
1 April 2010

Een lichtmetingsysteem voor de spectroradiometrische analyse van leds, lampen, platte-paneeldisplays en andere stralingsbronnen zoals zonnestraling is nu verkrijgbaar bij Ocean Optics. Met zijn compacte formaat, krachtige microprocessor en low-power display is de nieuwe Jaz-ULM-200 een alternatief voor traditionele licht- en radiometers.

De Jaz bestaat uit een reeks stapelbare componenten die de elektronica en communicaties delen en die kunnen worden geconfigureerd voor een verscheidenheid aan toepassingen. De Jaz-ULM-200-stack omvat een microprocessor met on-board display en een CCD-arrayspectrometer die kan worden geoptimaliseerd voor een aantal verschillende radiometrische metingen.

De nieuwe meter heeft functies die traditionele analyseapparatuur niet biedt, waardoor gebruikers in staat worden gesteld om volledige spectra te meten, te verwerken en op te slaan zonder pc. In drie stappen verzamelt de op een SD-kaart opgeslagen software informatie over de spectrale irradiantie van de geselecteerde lichtbron. Deze informatie kan dan worden verwerkt om de gekozen intensiteitparameter aan te geven zoals W/cm2, lumen, lux, Par (fotosynthetisch actieve straling) of andere lichtintensiteitparameter. Het systeem heeft een  wizard van drie stappen die de bediening zo eenvoudig maakt dat zelfs mensen die geen expert zijn op het gebied van de spectroscopie snelle en accurate metingen kunnen uitvoeren.

Behalve de spectrometer en microprocessor heeft de Jaz-ULM-200 ook een Ethernet-module waardoor gebruikers een snelle verbinding met internet tot stand kunnen brengen. Dankzij de internetverbinding is het niet alleen mogelijk metingen op afstand uit te voeren zoals irradiantie van de zon maar ook om een netwerk van sensingmodules te creëren. De Jaz-unit heeft een oplaadbare lithium-ion batterijmodule (met ruimte voor extra SD-kaart) voor verplaatsbaarheid en een speciale montageaccessoire voor hands-free bediening.

 advertorial 

Free webinar ‘Modernizing your code base with C++20’

As many production tool chains now adopt C++20 features, the potential this brings is unlocked. What advantages can recent versions offer to your code base? In this webinar we’ll look at the great improvements C++ has gone through and how features like concepts and ranges can transform your code. Register for 2 February, 4PM.

Het systeem omvat ten slotte ook een direct aansluitbare cosinuscorrector voor het verzamelen van straling in een radius van 180 graden, een draagtas met schouderriem en een Pelican-koffer voor het opslaan van alle toebehoren.