24 January 2017

Philips Lighting is er nog niet in geslaagd de dalende omzet te keren. Vergeleken met een jaar eerder zakte de omzet in het vierde kwartaal met 5,4 procent, op jaarbasis bedraagt de daling 4,7 procent. Oorzaak is de teruglopende vraag naar traditionele verlichting, die niet kan worden gecompenseerd met toenemende led-verkopen. Peertjes en andere oudere lampentechnologie brachten vorig jaar achttien procent minder op; de led-divisie verkocht zestien procent meer en is nu verantwoordelijk voor 59 procent van Lightings totaalomzet.

Ceo Eric Rondolat verwacht dat in de loop van 2017 de groei in led en andere activiteiten genoeg zal zijn om de krimp elders goed te maken.

De voormalige Philips-divisie, die vorig jaar deels naar de beurs ging, slaagde er desondanks in winstgevend te blijven: het netto-inkomen in 2016 kwam uit op 185 miljoen euro. Dat is 23 procent minder dan het jaar ervoor, maar 143 miljoen euro aan bijzondere kosten drukten de winst sterk. Deze kosten zijn gerelateerd aan de afsplitsing van Philips.