Binnenstebuiten

Onderzoekswereld werkt aan derde generatie spintronica

Paul van Gerven
Reading time: 7 minutes

Nederland kent vijf academische centra die op hoog internationaal niveau onderzoek doen naar spintronica. In spintronica staat niet de lading van het elektron centraal, maar zijn draaimoment. Het onderzoeksgebied onderscheidt zich van andere nanotechnologie omdat het zich kan beroepen op een succesvol commercieel verleden. Bits&Chips keek samen met de Eindhovense hoogleraar Bert Koopmans naar wat spintronica in petto heeft.

De halfgeleiderindustrie gebruikt al decennialang de aan- of afwezigheid van lading om minuscule schakelaartjes te maken voor dataopslag en rekenwerk. Daarmee maken chipmakers handig gebruik van de eigenschap waaraan het elektron zijn naam dankt. Deze drager van 1,60 x 10-19 coulomb lading heeft echter nog een eigenschap om micro-elektronica op te baseren: spin.

Spin is een fenomeen uit de kwantummechanica. Natuurkundigen stellen het vaak voor als de draaiing van een deeltje om zijn eigen as, met de klok mee of juist tegen de klok in. Door de rotatie ontstaat een magnetisch moment dat voorgesteld wordt door denkbeeldige kompasnaaldjes die ofwel naar boven of naar beneden wijzen. Deze voorstelling van zaken heeft waarschijnlijk weinig met de realiteit van doen – voor zover er überhaupt van een realiteit te spreken valt in de bizarre kwantumwereld. Het leidt evenwel geen twijfel dat elektronen de grootheid spin kennen. In de macroscopische wereld manifesteert het zich bijvoorbeeld als magnetisme.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one for only €15 and enjoy all the benefits.

Login

Related content