Pieter Edelman
20 June 2013

Het Rotterdamse Bell ID wil via een online dienst een einde maken aan het eeuwige gekonkel tussen de verschillende belanghebbenden bij NFC-betalingen. Met zijn ’secure element in the cloud‘, dat later dit jaar live moet gaan, worden zij buitenspel gezet en kan een applicatieontwikkelaar zoals een bank de controle over de NFC-toepassing naar zich toe trekken.

Om veilig mobiel betalen via NFC mogelijk te maken wordt momenteel gebruikt gemaakt van een afgeschermde chip, een secure element. Deze is doorgaans ingebouwd in de telefoon, alhoewel een simkaart of geheugenkaart hier ook in kan voorzien. Hoe het ook zij, banken en andere applicatie-aanbieders moeten ruimte op de SE huren om veilige NFC-transacties uit te kunnen voeren, en dus met veel verschillende partijen afspraken maken om alle consumenten te bereiken. Deze strijd rond de controle over NFC-betalingen heeft de adoptie van NFC-portemonnees tot nu toe flink in de weg gezeten.

De Rotterdamse oplossing biedt dezelfde functionaliteit als een SE vanuit een online omgeving, waar de applicatie direct contact mee legt. De toepassing is compatibel met bestaande EMV-terminals (chipkaarten) en kan optioneel ook gebruikt worden als er (op het moment) geen dataverbinding is, claimt Bell ID.