Bits&Chips

Ook Taiwan beboet Qualcomm

12 oktober 2017 

Na China en Zuid-Korea heeft ook Taiwan Qualcomm een fikse boete opgelegd. De Taiwan Fair Trade Commission wil omgerekend ruim 650 miljoen euro zien wegens machtsmisbruik in de rf-markt: Qualcomm zou geen licenties op essentiële patenten hebben verstrekt, terwijl het daartoe wel verplicht is. Het bedrijf bestrijdt dat en stelt bovendien dat de boete niet in verhouding staat tot de omzet in het land. De fabless gaat dan ook in beroep.

Qualcomm’s licentie- en handelspraktijken liggen wereldwijd onder vuur. Met China schikte het bedrijf in 2015 voor bijna een miljard dollar, de Zuid-Koreaanse boete à 873 miljoen dollar vecht het aan. In de Verenigde Staten en Europa lopen de procedures nog. Ook Apple heeft nog een appeltje te schillen met een van zijn belangrijkste leveranciers.

Onafhankelijk van de mededingingszaken moet de Europese Commissie nog oordelen over de overname van NXP. Deze week werd bekend dat Qualcomm voorstellen heeft ingediend waarmee het Brusselse bezwaren wil wegnemen. Wat de voorstellen precies zijn, is geheim, maar volgens zakenblad Fortune zou Qualcomm aanbieden een deel van NXP’s aan standaarden gerelateerde patenten door een andere partij te laten kopen en beloven geen offensieve rechtszaken over nfc-technologie te beginnen.

Abonneer direct op onze nieuwsbrief

abonneren

Info-middag SME Instruments

25 juni

Eindhoven

Machine vision for mechatronic systems

3 juli - 4 juli

Eindhoven

Machine vision for mechatronic systems

3 juli - 4 november

Eindhoven