Pieter Edelman
13 February 2009

Opnieuw heeft een Ultrawideband-bedrijf het loodje gelegd: TZero uit Californië is over de kop, meldt EE Times. In november ging ook marktleider Wiquest failliet en zette Intel zijn ontwikkelactiviteiten op dit gebied stop. Later die maand zagen UWB-bedrijven Staccato en Artimi zichzelf gedwongen te fuseren.

Voorstanders van UWB voorspelden een grote toekomst voor de communicatietechnologie, die data codeert in extreem korte breedbandige pulsen, al dan niet draadloos. Door de korte tijd die de zender aan hoeft te staan voor het verzenden van een puls is het totale energieverbruik zeer laag, maar haalt UWB wel hoge overdrachtssnelheden. Door gekonkel bij het standaardisatieproces bleef grootschalige marktintroductie echter uit, terwijl Bluetooth en WLan hun opmars doorzetten. De markt laat de eerste toepassing voor Ultrawideband, draadloos USB, tot nog toe links liggen.

Wat het nieuwe faillissement betekent voor de technologie is onduidelijk. Nieuwe technologie heeft wel vaker te maken met een langere aanlooptijd dan voorstanders voorspellen. Er zijn nog verschillende partijen in de race, waaronder gevestigde halfgeleiderbedrijven als CSR, Nec, ST-Ericsson, Realtek en een aantal toegewijde ondernemingen als Alereon, Staccato en Wisair.