Paul van Gerven
9 August 2010

Sinds afgelopen vrijdag is NXP een beursgenoteerd bedrijf. De chipmaker plaatste 34 miljoen aandelen à 14 dollar per stuk aan de Amerikaanse Nasdaq en haalde daarmee 476 miljoen dollar op. Vergeleken met de oorspronkelijke doelstelling van 1,15 miljard dollar, die later werd bijgesteld naar 620 miljoen dollar, valt dat bedrag tegen.

Op het moment dat NXP de beursgang aankondigde was het beursklimaat gunstig, maar intussen verslechterde het. Beleggers vrezen dat het herstel in de technologische sector alweer over zijn hoogtepunt is. Investeerders wegen echter ook enkele factoren mee die op NXP in het bijzonder betrekking hebben. Zo heeft de onderneming nog geen enkel jaar zwarte cijfers geschreven sinds de afsplitsing van Philips in 2006, al lijkt de weg naar boven ingezet, mede dankzij een ingrijpende reorganisatie die wereldwijd duizenden banen kostte. Investeerders kunnen ook hun twijfels hebben bij de in vergelijking tot de concurrentie hoge schuldenlast die NXP torst en de recente aankondiging dat Philips zijn belang van 20 procent kwijt wil.

Ondanks de tegenwind zag topman Rick Clemmer geen reden om de beursgang af te blazen. De stap was bedoeld om de schuld van zijn bedrijf verder terug te brengen, maar de druk daartoe werd onlangs verlicht door een herfinanciering van een miljard dollar tot 2018.

Na aftrek van de opbrengst resteert een schuld van 3,7 miljard dollar. Clemmer wil dat bedrag verder terugbrengen, bij voorkeur door een positieve kasstroom te genereren, maar verklaart NXP desalniettemin in het Financieele Dagblad ’financieel gezond‘. Aan EE Times vertelde Clemmer te investeren in de capaciteitsuitbreidingen in Nederland en Singapore, waar een joint venture van NXP en TSMC is gevestigd. De extra productiecapaciteit is volgens de CEO hard nodig – van een op handen zijnde neergang merkt hij in ieder geval nog niets.

 advertorial 

Free webinar ‘Modernizing your code base with C++20’

As many production tool chains now adopt C++20 features, the potential this brings is unlocked. What advantages can recent versions offer to your code base? In this webinar we’ll look at the great improvements C++ has gone through and how features like concepts and ranges can transform your code. Register for video access.

De opgehaalde 476 miljoen dollar vertegenwoordigt een aandeel van 14 procent in NXP, waarmee het bedrijf in zijn geheel dus wordt gewaardeerd op bijna 3,5 miljard dollar. Dat is een stuk minder dan de 10 miljard die NXP geacht werd waard te zijn ten tijde van de verzelfstandiging.