Pieter Edelman
14 October 2009

Openmoko – het bedrijf, niet het project – brengt een offline reader met de complete Wikipedia-database naar de markt. Het apparaatje heeft een lcd-scherm zonder backlight, aanraakscherm en drie knopjes en kost 99 dollar. Een internetverbinding is niet nodig voor gebruik. Het werkt op twee AAA-batterijen, die volgens het bedrijf een jaar meegaan.

Openmoko werd in 2006 opgericht door de Taiwanese ODM First International Computer (FIC) om een smartphone te ontwikkelen die zowel in hardware als software volledig opensource is. De ontwikkeling werd ondergebracht bij het non-profit openmoko.org. FIC spon later een gelijknamig bedrijf uit om de activiteiten te vermarkten. Het voorlopige resultaat, de Freerunner, is van softwarestack tot Cad-ontwerpen volledig open en nodigt gebruikers uit tot sleutelen. Dit blijkt echter alleen interessant voor een kleine groep hackers, het grote publiek laat de Freerunner links liggen.

Openmoko_Wikireader_web
De Wikireader van het bedrijf Openmoko moet de Wikipedia-encyclopedie naar een publiek brengen dat niet altijd over internetaansluitingen beschikt.

De Wikireader is een compleet ander product dat verder geen relatie draagt met het smartphoneproject. Wel vertegenwoordigt het apparaat de ’sociale waarden‘ van Openmoko. Een Wikipedia-reader zou de vrije encyclopedie naar een veel groter publiek kunnen brengen. Het apparaat draait verder op open software, is zo veel mogelijk gemaakt met milieuvriendelijke materialen en gebruikt weinig energie. Volgens Openmoko-directeur Sean Moss-Pultz ontstond het idee na gesprekken met een fabrikant van offline elektronische woordenboeken.