Pieter Edelman
11 October 2017

Een crowdfundingcampagne voor een op privacy gerichte Linux-smartphone heeft binnen tweeënhalve week zijn doel van anderhalf miljoen dollar bereikt. De Librem 5-telefoon van het Amerikaanse Purism moet gebruikers volledige controle geven over hun device. Zo wordt het opensource Purism-besturingssysteem een min of meer normale Linux-distributie, maar kunnen gebruikers ook hun eigen favoriete versie installeren. Camera, microfoon, bluetooth, wifi en de baseband-processor kunnen met een fysieke knop worden uitgezet. Begin 2019 moet het toestel geleverd worden.

Purism is al langere tijd actief in Linux-gebaseerde laptops, waarbij ook de nadruk op veiligheid, privacy en controle door de gebruiker ligt. Het bedrijf denkt dat er ook in smartphones een grote behoefte aan dit idee is. Android-toestellen en Iphones zijn volledig dichtgetimmerd en spelen standaard gegevens van hun gebruikers door.

Het is echter niet de eerste poging om een Linux-smartphone uit te brengen. Ubuntu, een van de grote spelers, trok eerder dit jaar de stekker uit zijn pogingen hiervoor. Ubuntu probeerde echter een eigen telefoonstack te ontwikkelen, terwijl Purism juist zoveel mogelijk bestaande software wil gebruiken. Daarvoor is het al samenwerkingen aangegaan met diverse organisaties.

Librem_5