Pieter Edelman
28 June 2017

Philips Healthtech trekt maar liefst 1,9 miljard euro uit voor de overname van Spectranetics uit het Amerikaanse Colorado Springs. Daarmee wil het zijn positie in interventionele radiologie – ingrepen die met een katheter in de bloedvaten worden uitgevoerd – verder verstevigen. De overname volgt op de acquisitie van katheterspecialist Volcano eind 2014, voor 1,2 miljard dollar.

Interventionele radiologie is een van de sterke punten binnen Philips’ medische portfolio. De aanpak wil zeggen dat artsen een katheter inbrengen in een groot bloedvat, typisch in de lies, en die onder begeleiding van röntgenbeeldvorming naar het probleemgebied manoeuvreren. Van oudsher ging het om verstopte bloedvaten bij het hart (dotteren), maar de techniek wordt ook steeds meer toegepast bij herseninfarcten, operaties aan het hart en sommige vormen van kanker. De aanpak is voor sommige aandoeningen zeer effectief met een lage belasting voor de patiënt.

Spectranetics is actief op drie van deze domeinen: behandelen van infarcten in het hart, in ledematen, en het plaatsen en verwijderen van pacemaker-leads. Belangrijke troef is een dotterballon gecoat met medicijnen, die overgebracht worden op de vaatwand op het moment dat die wordt opgepompt. Daarnaast heeft het bedrijf onder meer katheters om plaques met laserlicht te verwijderen en traditionelere dotterballonnen in zijn aanbod.

Spectranetics telt rond de negenhonderd medewerkers en groeit momenteel met dubbele cijfers, met een verwachte omzet rond de driehonderd miljoen dollar dit jaar. Volgens Philips-ceo Frans van Houten is de aankoop bedoeld om, na de integratie van de geavanceerde kathertechnologie van Volcano, nu uit te breiden in specifieke therapieën.

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .

Update: Philips doet nog een extra acquisitie op het gebied van interventionele radiologie: Cardioprolific, een klein bedrijfje uit Californië. De onderneming werkt aan een katheter met ultrageluidbron waarmee de vaatwand ontvankelijker gemaakt kan worden als daar medicijnen worden afgeleverd. Financiële details rond de deal zijn niet vrijgegeven.