18 June 2018

Midiagnostics, de ambitieuze klinische-teststartup van Imec en de John Hopkins University, heeft Rudi Pauwels binnengehengeld als uitvoerend voorzitter, schrijft De Tijd. Pauwels was tien jaar geleden de drijvende kracht achter Biocartis, het Vlaamse bedrijf dat ‘Senseo’-bloedtesten voor ziekenhuizen ontwikkelt. Twee maanden terug haalde Midiagnostics ook al een nieuwe ceo bij Biocartis; Nicolas Vergauwe werkte er als vicepresident Innovaties.

Midiagnostics ging in 2015 van start met een financiering van zestig miljoen euro om de vindingen rondom labchips bij Imecs naar de markt te brengen. Een ambitieus doel, want anders dan de meeste labchip-starters wil Midiagnostics niet een maar wel vier verschillende detectiemechanismen inbouwen in zijn platform: om cellen te herkennen en te tellen, om genetisch materiaal in kaart te brengen, om eiwitten te karakteriseren én om chemische bepalingen te doen. Om de ontwikkelingen behapbaar te maken, richt het zich eerst alleen op het tellen van rode en witte bloedcellen, een veelgebruikte meting die nu door een laborant uitgevoerd moet worden.

Volgens De Tijd loopt de ontwikkeling echter vertraging op. Aanvankelijk zou Midiagnostics zijn designplannen vorig jaar al ontvouwen, maar tot op heden heeft het dat niet gedaan. Het kan ook niet zeggen of het zijn beoogde marktintroductie in 2020 gaat halen. De ervaring van Pauwels zal dan ook erg welkom zijn.

Bloed