Pieter Edelman
19 August 2015

Option heeft een opdracht gekregen voor de ontwikkeling van een datalogger die op de odb 2-poort van auto’s aangesloten kan worden en continu gegevens van het voertuig samen met de gps-locatie doorzendt naar een cloud-omgeving. Het gaat om een turnkey-project waarbij Option de het volledige traject van ontwerp, prototyping, testen, productie-engineering en certificering bij operatoren zal verzorgen. Het bedrijf spreekt zelf over een belangrijke order die voor meerdere manjaren werk biedt en al dit jaar zal bijdragen aan de omzet. De datalogger is bedoeld om het rijgedrag van automobilisten te monitoren voor verzekeringsbedrijven.

Het uitvoeren van een engineeringproject is een nieuwe richting voor het geplaagde Leuvense bedrijf. De afgelopen jaren richtte het zich volledig op het vermarkten van zijn Cloudgate, een mobiele router voor m2m-toepassingen. Volgens Option is de order echter geen eenmalige bevlieging. Ceo Frank Deschuytere noemt iot-gerelateerde turnkey-projecten ‘de volgende pijler van ons businessmodel’, naast de Cloudgate-activiteiten.

Overigens meldt Option ook op dat vlak enkele successen: de Cloudgate wordt in het Turkse openbaar vervoer en in Amerikaanse schoolbussen ingezet om wifi aan te bieden in het voertuig. Bovendien loopt er in de Benelux ook een pilotproject voor wifi in treinen, bussen en trams. Daarnaast heeft Option een grote order gescoord Mexico en Zuid-Afrika met zijn Xyfi, een usb-stick die wifi en mobiel internet combineert. In 2013 schoof Option dit product aan de kant om zich volledig op de Cloudgate te kunnen richten, maar blijkbaar ziet het nu toch tractie in deze markt.