Pieter Edelman
7 March 2013

Voor het eerst sinds 2006 weet Option weer een jaar met winstcijfers af te sluiten. De Leuvense draadloosspecialist hield in totaal een nette 3,6 miljoen euro over, waar het vorig jaar nog 2,9 miljoen de min in ging. Daarbij moet wel aangetekend worden dat de voortekenen niet gunstig zijn. De winst komt volledig op het conto van de eerste jaarhelft, en in de laatste zes maanden daalden de inkomsten uit zowel producten als diensten. Het goede resultaat komt dan ook vooral doordat Option er in slaagt om grondig in zijn kosten te snoeien.

De omzet voor het hele jaar kwam uit op 40,8 miljoen euro, ruim 18 procent minder dan een jaar eerder. Tijdens het vierde kwartaal liep de licentieovereenkomst met Huawei af, waardoor de inkomsten uit software en licenties daalden van 30,7 miljoen euro naar 28,2 miljoen. Het vernieuwde Option zet sterk in op zijn nieuwe productlijnen, maar juist in deze tak daalden de inkomsten sterk: van 19,2 miljoen euro in 2011 tot 12,6 miljoen euro in 2012. Volgens Option komt dit echter doordat de oude productlijnen afliepen, terwijl het nieuwe aanbod nog niet voldoende omzet genereert om dit te compenseren.

Het bedrijf is onderwijl bezig met een kapitaalronde van 9 miljoen euro om zijn producten goed in de markt te kunnen zetten. De Leuvenaren zeggen er op rekenen dit eind van dit kwartaal rond te hebben.