Pieter Edelman
10 December 2010

NXP heeft de volgende generatie van zijn zwaar beveiligde SmartMX-microcontrollers aangekondigd. Deze is vooral bedoeld voor identificatietoepassingen, zoals bank- en ID-kaarten, betaal-tv, openbaar vervoer en toegangsbeheer. De SmartMX2-controllers zijn compatibel met Mifare Desfire, Plus en Classic en bevatten een interface voor NFC.

De halfgeleiderfabrikant hamert vooral op de beveiliging. Volgens NXP heeft het in totaal meer dan honderd verschillende beveiligingsmechanismen ingebouwd op verschillende lagen, die op een redundante manier tegen aanvallen beschermen. Het mikt op EAL6+, het op een na hoogste niveau van certificering volgens de Common Criteria.

De controllers beschikken over een coprocessor voor cryptografische functies, de Fame2. Deze biedt verschillende functies voor ECC- en publieke RSA-algoritmes, met RSA-sleutelgroottes tot 4096 bits. Daarnaast is er een interface voor een dual/triple-Des- en AES-coprocessor.

NXP heeft ook specifiek gekeken naar aanvallen waarbij de hacker het IC buiten zijn normale parameters stuurt in de hoop iets over de werking te achterhalen. De SmartMX2-controllers zijn uitgerust met sensoren voor licht, temperatuur, hoge voltages en afwijkende kloksnelheden. De Fame2-coprocessor heeft een laag energiegebruik en biedt bescherming tegen differential power analysis (DPA), waarbij een aanvaller uit het stroomverbruik probeert op te maken wat er gebeurt. Daarnaast zijn Ram, Rom en EEprom fysiek beschermd en bovendien versleuteld.

 advertorial 

The waves of Agile

Derk-Jan de Grood created a rich source of knowledge for Agile coaches and leaders. With practical tips to create a learning organization that delivers quality solutions with business value. Order The waves of Agile here.

De microcontrollers bevatten instructiesets voor ofwel hoge prestaties ofwel laag energiegebruik. Voor applicatieontwikkeling zijn de toolkits van Keil en Ashling goedgekeurd.