Pieter Edelman
26 September 2012

In aanloop naar zijn jaarlijkse JavaOne-conferentie heeft Oracle een Java-versie onthuld voor microcontrollers en embedded processoren. Naast een relatief kleine voetafdruk (minimaal 130 kB Ram en 350 kB Rom of 700 kB Ram en 1500 kB Rom voor een volledige installatie) beschikt Java ME Embedded over Api‘s voor typische embedded interfaces zoals GPIO, I2C, SPI en SD-kaartjes. In eerste instantie ondersteunt Oracle de Arm Cortex-gebaseerde processoren en microcontrollers, maar het wil snel uitbreiden naar een brede reeks embedded architecturen.

De nieuwe versie is gebaseerd op de Connected Limited Device Configuration (CLDC), een uitgekleed profiel voor Java op systemen met beperkte hardware. Hierbovenop heeft Oracle enkele uitbreidingen toegevoegd: headless beheer, bestands-I/O en beveiliging, maar ook werken met berichten zoals sms, webservices, XML en locatiediensten. Deze opmerkelijke set extensies heeft te maken met het gebied waar Oracle op mikt: genetwerkte sensorsystemen. Gebouw- en industriële automatisering, slimme meters, tracking-systemen, omgevingssensoren, telehealth en verkoopmachines noemt het bedrijf als het typische doelgebied voor zijn platform.

Met de versie krijgen ontwikkelaars beschikking over de uitgebreide tooling in het Java-ecosysteem en de standaard methoden voor beveiliging en uitrol, promoot Oracle zijn initiatief. Bovendien belooft het met zijn aanbod de specifieke interfaces voor devices abstraheren. Een nadeel voor embedded gebruik is echter dat de omgeving geen harde realtime ondersteunt.

Het platform is een aanvulling op de reeds bestaande smaakjes Java Embedded Client en Java SE Embedded. De eerste is net als het nieuwe product gebaseerd op Java ME (micro edition), maar gericht op zwaardere midrange processoren. De tweede is gebaseerd op Java SE (Standard Edition) en derhalve uitgebreider.

BCe24 save the date