Pieter Edelman
19 June 2009

Met een bericht over een samenwerking met Oracle is het Britse bedrijf Dataslide in de openbaarheid getreden met een nieuw harddiskconcept. De ronddraaiende schijven zijn hier vervangen door vierkante platen, die piëzo-elektrische bewegen langs een matrix van miljoenen statische koppen.

Details over de technologie zijn op het moment nog schaars, maar het bedrijf claimt zich grotendeels te baseren op bestaande lcd- en harddisktechnologieën. De ’schijven‘ zijn gebaseerd op standaard magnetische opslag en oscilleren met 2500 Hz over één as langs de koppenmatrix. Deze is volgens het bedrijf extreem dun en wordt lithografisch gefabriceerd.

In de eerste generatie zullen de harddisks per cyclus maximaal 64 koppen tegelijk gebruiken. Daarmee zijn 160 duizend bewerkingen per seconde mogelijk en zou de lees- en schrijfsnelheid op 500 Mbit/s uitkomen. Volgens Dataslide verbruikt hun technologie zo‘n zestig procent minder energie dan conventionele harddisks. Daarmee zijn de harddisks ook energiezuiniger dan flashdisks.

De overeenkomst met Oracle behelst het inbouwen van de BerkeleyDB-database in de schijven zelf, waardoor deze meer intelligentie aan boord krijgt. Wanneer de eerste Dataslide-schijven op de markt verschijnen, is nog niet bekend.