Pieter Edelman
26 July 2018

De overname van NXP door Qualcomm is van de baan. Het bod van Qualcomm verliep middernacht nadat de Chinese mededingingsautoriteiten nog steeds geen goedkeuring hadden verleend. De afgelopen weken verlengde Qualcomm steeds zijn bod toen dit gebeurde, maar het bedrijf uit San Diego wil dat niet langer doen. De twee ondernemingen hebben van alle andere betrokken instanties al wel ruim een half jaar een goedkeuring op zak, maar China bleef maar dralen.

Op BNR wijt directeur van NXP Nederland Guido Dierick het afketsen van de deal geheel aan het handelsconflict tussen de VS en China: ‘Er zijn eigenlijk geen argumenten op basis waarvan deze goedkeuring niet gegeven zou moeten worden, maar het was wel heel duidelijk dat die niet gegeven kón worden door de autoriteiten. Dan zit er iets daarboven’, zei hij.

Dat is ook de redenering van Qualcomm om de deal niet door te zetten. ‘De voortdurende onzekerheid die rond zo’n grote acquisitie hangt, brengt een risico met zich mee. Dat risico moet je wegen tegen de kans dat er iets verandert in het huidige geopolitieke klimaat, en we geloven er niet in dat dat in de nabije toekomst erg waarschijnlijk is’, verklaart Qualcomm-ceo Steven Mollenkopf tegen persbureau AP.

Qualcomm_gebouw

Op eigen benen verder

De deal werd bijna twee jaar geleden gesloten en zou de grootste overname in de halfgeleiderindustrie ooit worden. Qualcomm zou in totaal 44 miljard dollar neertellen voor de aandelen van NXP.

Voorlopig gaat NXP nu voorlopig weer als onafhankelijk bedrijf verder. Dierick zegt dat er op het moment geen andere gegadigden zijn, en hij denkt bovendien niet dat grote overnames in de technologiesector überhaupt mogelijk zijn zolang de handelsoorlog nog woedt. Hij wijst erop dat NXP op het moment sterker staat dan toen de deal twee jaar geleden beklonken werd.

NXP ontvangt ook een termination fee van 2 miljard dollar. Volgens Dierick zal die gedeeltelijk naar de aandeelhouders vloeien, het bedrijf heeft direct gezegd voor vijf miljard aan eigen aandelen te gaan inkopen om de koersdaling na het overnamedebacle weer een beetje te compenseren. Maar hij zij dat ook een deel geïnvesteerd zal worden in het bedrijf. Dat is ook nodig; de afgelopen tijd bleven grote beslissingen uit bij NXP vanwege de onzekerheid over de deal.

Goede kwartaalcijfers

NXP maakte ook bekend dat het zijn omzet het afgelopen kwartaal met vier procent zag groeien, naar 2,29 miljard dollar. Vooral de automotive-business (7 procent groei naar 1008 miljoen) en de beveiligde microcontrollers en processoren (10 procent groei naar 644 miljoen) deden het goed. Ook identificatieproducten deden het goed met een groei van 7 procent naar 143 miljoen dollar.

De activiteiten voor netwerkinfrastructuur moesten echter een veer laten; de omzet daar daalde met 9 procent naar 398 miljoen. Een gevolg van het Amerikaanse verkoopverbod van rf- en netwerkapparatuur aan het Chinese ZTE, zegt NXP. De ZTE-kwestie is weer een spil in de handelsoorlog tussen de VS en China.