Paul van Gerven
19 April 2018

‘Een initieel onderzoek laat zien dat Qualcomms voorstel onze zorgen nauwelijks adresseert.’ Met deze woorden gooide een woordvoerder van het Chinese Ministry of Commerce een emmer koud water over de overname van NXP. Volgens CNBC kwam de mededeling als een verrassing voor Qualcomm en is het bedrijf ‘zeer bezorgd’ over het lot van de deal. NXP en Qualcomm geven zichzelf nu tot 25 juli om de zaak rond te krijgen (de deadline stond eerder op 25 april). Als er dan nog steeds geen Chinees fiat is, wordt de overname geannuleerd en ontvangt NXP twee miljard dollar compensatie.

De sabotage van de Chinezen wordt algemeen geïnterpreteerd als een onderdeel van het steeds hoger oplopende handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten. De mededeling van Mofcom volgde kort op een Amerikaans verbod op levering van hardware en software aan ZTE, een Chinese fabrikant van smartphones en netwerkapparatuur. Overigens is Qualcomm daar ook slachtoffer van: volgens schattingen levert het jaarlijks voor een half miljard dollar aan ZTE.

NXP_ICN8

De handelspolitiek van de regering-Trump toont zich nu een dubbelsnijdend zwaard voor Qualcomm. Eerder blokkeerde het ministerie van Financiën een vijandige overname van Qualcomm door Broadcom, vrezend voor verzwakking van de Amerikaanse positie in 5g en andere communicatietechnologie. Qualcomm wilde niets weten van de avances van Broadcom en heeft volgens verschillende media zelf aangestuurd op de politieke blokkade – waarschijnlijk tegen de wens van de eigen aandeelhouders in.

Het management van Qualcomm staat daarom onder extra grote druk om beloftes na te komen die zijn gedaan tijdens het gevecht met Broadcom. NXP was als toegangspoort tot nieuwe markten een belangrijke spil in de voorstellen die het bedrijf heeft gepresenteerd om de neergaande trend in omzet en winst te keren. Qualcomm heeft de zaak vermoedelijk echter niet meer in eigen hand. Alleen deëscalatie van het handelsconflict kan nog redding brengen.