Bits&Chips

Oververhitting dreigt op Brabantse arbeidsmarkt

6 juli 2017 

In sommige delen van de Noord-Brabantse economie dreigt oververhitting, stelt regionaal adviesorgaan Brabantadvies naar aanleiding van een onlangs uitgevoerde analyse. In een aantal sectoren, waaronder de techniek, dreigt een ‘alarmerend’ personeelstekort. ‘Wat opvalt, is hoe snel we uit de crisis zijn gekomen en pijlsnel zijn doorgegroeid waardoor nu al sprake is van verhitting. Dat zie je vooral terug op de arbeidsmarkt’, aldus Elphi Nelissen van Brabantadvies.

Nelissen, tevens hoogleraar aan de TU Eindhoven, noemt het personeelstekort hét thema voor de komende tien jaar. Er is sprake van vergrijzing, terwijl de instroom lijdt onder mismatch tussen scholing en bedrijfsleven. Daar komen de komende jaren digitalisering en robotisering nog bij, al ziet Brabantadvies dat niet noodzakelijkerwijs als een banenvernietigende trend, maar wel eentje waar onderwijs en arbeidsmarkt op moeten worden aangepast.

Recent gepubliceerde cijfers van het CBS tonen aan dat de Brabantse economie harder groeit dan de rest van Nederland en de werkloosheid sneller daalt. Het bbp van Zuidoost-Brabant groeide vorig jaar met 2,8 procent, tegen 2,2 procent voor heel Nederland. Het bbp van Eindhoven steeg zelfs met 3,6 procent.

Abonneer direct op onze nieuwsbrief

abonneren

Mechatronics system design – Part 1

8 oktober - 12 oktober

Eindhoven

Advanced feedforward control

10 oktober - 12 oktober

Eindhoven

Course on modern optics for optical designers - Part 1

14 september - 8 februari

Eindhoven

Embedded Linux

17 september - 21 september

Eindhoven

System architect(ing)

24 september - 28 september

Eindhoven