Pieter Edelman
11 May 2010

Panalytical is begonnen met de bouw van zijn nieuwe fabriek voor röntgenbuizen, pal naast de huidige fabriek op industrieterrein Acht in Eindhoven. De nieuwe faciliteit van de voormalige Philips-tak vervangt de oude, die uit de jaren zeventig stamt, en breidt tegelijkertijd de capaciteit uit. Naast productie huisvest Panalytical er een R&D-groep en oveige bedrijfsfuncties zoals administratie en logistiek.

Panalytical ontwikkelt en produceert röntgenmeetapparatuur voor een brede reeks industrieën. Deze vereist lagere energieën dan medische toepassingen. Daarom ontwikkelt en produceert het bedrijf het leeuwendeel van de röntgenbuizen zelf. Om historische redenen gebeurt dat in Eindhoven, terwijl de machines zelf in Almelo worden gemaakt. Volgens Maarten van Andel, directeur röntgenbuizen bij Panalytical, was verplaatsing van de productie naar een lagelonenland niet aan de orde vanwege de grote hoeveelheid kennis die aanwezig is in Eindhoven: ’We hebben veel verschillende scenario‘s bekeken, en dit bleek de beste.‘

Bij de fabriek werken ’tussen de vijftig en de honderd mensen‘, van wie ’meer dan een handvol‘ op de ontwikkelafdeling, aldus Van Andel. De oplevering van de nieuwbouw staat gepland voor halverwege volgend jaar.