Nieke Roos
22 November 2016

Het Britse moederbedrijf Spectris Group voegt specialist in röntgenanalyse-apparatuur Panalytical samen met zijn Engelse zusje Malvern Instruments. Dat meldt Eindhovens Dagblad. Volgens een document voor het personeel waar de krant de hand op heeft weten te leggen, is de samenvoeging niet ingegeven door kostenbesparingen, maar verbetert zij de positionering naar klanten. Er zouden dan ook geen productielocaties verdwijnen of banen verloren gaan, behalve mogelijk bij ondersteunende diensten.

Panalytical werd in 1948 gesticht als onderdeel van Philips. In september 2002 kwam het in handen van Spectris en sinds die tijd opereert het als een zelfstandig businessunit. In het Almelose hoofdkwartier leggen zo’n vierhonderd mensen zich toe op de ontwikkeling en bouw van de instrumenten. In Eindhoven maakt Panalytical met nog eens honderd man röntgenbuizen in eigen beheer. De rest van de ongeveer duizend medewerkers die wereldwijd op de loonlijst staan, zijn hoofdzakelijk actief in sales en service.

Vanuit zijn hoofdkwartier in de gelijknamige plaats in Worcestershire ontwikkelt Malvern instrumenten voor materiaalanalyse, met name om deeltjesgrootte te meten. Het bedrijf heeft een wereldwijd sales- en servicenetwerk van 22 kantoren in veertien landen. In totaal heeft het ruim zevenhonderd mensen in dienst.

Volgens Eindhovens Dagblad werkt een gecombineerd team van managers uit beide bedrijven nu aan een integratieprogramma dat twee jaar kan duren. De samenvoeging krijgt een nieuwe naam; ‘Panalytical’ blijft behouden als merknaam. Er is nog geen besluit genomen over waar het gezamenlijke hoofdkantoor komt.