20 October 2014

Philips heeft in het derde kwartaal een verlies geleden van 103 miljoen euro. Belangrijkste oorzaak is de voorziening die het bedrijf nam nadat een Amerikaanse jury onlangs een boete oplegde in een patentzaak aangespannen door Masimo. Philips gaat daartegen in beroep, maar de accountancyregels schrijven voor dat er geld moet worden gereserveerd zolang er een claim in de lucht hangt.

Het bedrijfsresultaat kwam uit op zeven miljoen euro in het rood, waaraan behalve de boete ook reorganisatiekosten en de stillegging van de vestiging in Cleveland bijdroegen. Na aftrek van eenmalige posten is de ebita 536 miljoen euro, of 9,7 procent van de omzet. Een jaar eerder was Philips’ ebita 11,4 procent van een vergelijkbare omzet – 5,5 miljard euro de afgelopen drie maanden, 5,56 miljard euro dezelfde periode vorig jaar. Philips zag de omzet bij de divisies Healthcare en Lighting met een procent dalen. De opbrengsten van Consumer Lifestyle namen met twee procent toe.

In een toelichting zei ceo Frans van Houten ‘niet tevreden’ te zijn, ook al heeft zijn bedrijf dit jaar te maken gehad met tegenwind in belangrijke markten als Rusland en China. De topman sprak wel de verwachting uit dat Philips zijn operationele prestaties kan verbeteren. Philips maakte eind september bekend te gaan splitsen in twee bedrijven: één gericht op gezondheidstechnologie en één op verlichtingsoplossingen. Mogelijk struikelblok daarbij is de verkoop van Lumileds, die <a href="http://www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/philips/23222149/Struikelblok_bij_Philips.html”>volgens de Telegraaf stroef verloopt vanwege de koersval die branchegenoot Cree de laatste weken heeft ondergaan.